Anbefaling

Tør aldrig tårer bort uden handsker

Af Jonas Gardell
Forside fra bogen Tør aldrig tårer bort uden handsker
Kærligheden. Sygdommen. Døden. Titlerne taler deres eget sprog i Jonas Gardells trebindsværk med fællestitlen Tør aldrig tårer bort uden handsker, om livet som bøsse i 80’ernes Stockholm. Her, som i resten af verden, trak en ukendt sygdom sit onde spor gennem det homoseksuelle miljø. Det prægede samtidig hele generationen af unge, som netop skulle til at nyde frugterne af ungdomsoprør, kvindekamp og fri abort.

Ung forbudt kærlighed

Vi følger to unge mænd, Rasmus og Benjamin, den ene fra Jehovas vidner og den anden fra provinsen, i deres første møde med det stockholmske bøssemiljø og med kærligheden og hinanden. En ny verden, som slet ikke kan forenes med de trygge barndomshjem, de nu forlader.

Tiden er en anden, som synes både nær og fjern, hvor fortielsen herskede, fordomme havde frit spil og skyld og skam ofte var grundfølelser i en bøsses liv. Og så kom aids og satte trumf på og lagde en minoritet endnu mere for had. Svenske politikere ville internere de syge på øer, mens andre igen ville tatovere dem med særlige tegn og mandlige partnere blev forment adgang til deres kæres begravelser.

Enestående øjenvidneberetning

Samlet set er de tre bøger en fængende kærlighedshistorie og et både sprudlende og direkte portræt af et sjældent beskrevet miljø, et bøssekollektiv og vennekredsen omkring. Først i fest og farver inden først sygdom - så død og ulykke og uretfærdighed lukker festen endegyldigt.

Trilogien er ikke kun en besk kommentar til, men også en chokerende dokumentar om et dystert kapitel i velfærdsstaten Sveriges historie. Undervejs bruger Gardell udpluk fra nyheder og anden fakta, som bagtæppe for den gribende historie.

”Det, der fortælles i denne historie, har fundet sted. Det foregik her i Stockholm, ”…”, blandt de mennesker, som har deres liv her. Jeg var en af dem, som overlevede. Romanen er min og mine venners historie.” Skriver forfatteren på bagsiden af bogen.

Med Tør aldrig tårer bort uden handsker fra 2013 skriver Gardell historie. I alle årene var der ikke blevet talt om, hvad der skete dengang, men med Gardells bog slap katten endelig ud af sækken og selvransagelsen kunne begynde. Tør aldrig tårer bort uden handsker blev straks filmatiseret som tv-serie, der ligesom bøgerne blev forrygende godt modtaget af anmeldere og publikum.

7. december 2016

Læs bogen