Anbefaling

Tjenerindens fortælling

Af Margaret Atwood
Forside fra bogen Tjenerindens fortælling
Tiden er omkring årtusindskiftet og stedet er landet Gilead, tidligere USA, et diktatur, der styres af kristne ekstremister. Efter en atomkatastrofe er de fleste kvinder blevet ufrugtbare, og de få kvinder, der er fertile, bliver holdt som slaver af magteliten med det formål at avle børn.

Vi følger kvinden Offred og hendes tilværelse i hjemmet hos en af samfundets spidser og hans kone. Offred er udvalgt til at bo i deres hus og undfange hans barn. Hun husker tilbage til tiden før katastrofen og sit liv med sin familie inden det religiøse styre tog magten. Nu er hun blevet det totalitære regimes ejendom, og hendes overlevelse afhænger af hendes evne til at undfange et barn.

Tankevækkende social fiktion

Tjenerindens fortælling udkom i 1985 og var en kommentar til samtiden, Ronald Reagans politik, atomkraft og AIDS, men den er stadig aktuel og relevant i 2018. Romanen regnes for science fiction, men det afviser forfatteren, der kalder den social fiktion, idet handlingen er skrevet ud fra begivenheder, der alle har fundet sted på et tidspunkt i historien.

Bogen er en fremtidsroman, men den appellerer til alle, ikke kun læsere af science fiction. Det er en spændende fortælling om en kvinde, der har mistet alt, selv retten over eget liv. Alligevel er der håb, og Offred tager kampen op mod overmagten.

Margaret Atwood

Margaret Atwood er en canadisk forfatter, hvis første roman blev udgivet i 1969. Siden har hun vundet adskillige priser, og er en af verdens bedst sælgende kvindelige forfatter. Tjenerindens fortælling er en af hendes mest berømte bøger. I 2017 blev bogen til en anmelderrost tv-serie, hvilket har fået den tilbage på bestsellerlisterne.

13. marts 2018

Læs bogen