Anbefaling

Tyven

Af Ulrik Langen
Forside fra bogen Tyven
Med bogen Tyven har Ulrik Langen bedrevet en morsom historisk fortælling, der på alle måder kan hamle op med en god krimi. Bogen er den sande historie om hvad der skete, da Danmarks nationalklenodie guldhornene blev stjålet i 1802, og om Niels Heidenreich, der stod bag århundredets tyveri.

Tyven

Heidenreich Heidenreich voksede op i fattige kår i Jylland som søn af en fordrukken degn. På grund af en større gæld flygtede Heidenreich sammen med moderen til København for at starte på en frisk. Ønsket om at hjælpe sin økonomisk trængte familie ledte dog til, at han begyndte at trykke sine egne pengesedler og havnede i tugthuset.

Trods sin alvorlige forbrydelse blev Heidenreich efterfølgende benådet og løsladt. Han var en driftig mand med magtfulde velyndere, så han opnåede mod alle odds at få tildelt borgerbrev og startede som guldsmed og urmager. Den dårlige økonomiske situation fulgte dog Heidenreich, og drev ham i sidste ende til at stjæle guldhornene og sætte det hele over styr.

Virkeligheden overgår fantasien

Ulrik Langen har været helt nede i retsarkivalierne, og på den måde kommer vi tæt på ikke bare manden bag tyveriet, men også samtiden. Parallelt med Heidenreichs usædvanlige historie beskrives datidens København, og ikke mindst hvordan retssystemet fungerede.

Langen skriver i et levende sprog, og bogen udfolder sig nærmest som en historisk krimi, hvor man i dokumenterne kan følge Heidenreichs skæbne helt fra hans barndom til hans sidste år i tugthuset.

Ulrik Langen

Ulrik Langen er professor ved Københavns Universitet og kendt fra DRs Historiequizzen. Tyven blev nomineret til Årets Historiske Bog 2015 og vandt samme år Dansk Forfatterforenings Faglitterære Pris for sin levende forskningsformidling.

3. januar 2018

Læs bogen