Anbefaling

Ud af mørket

Af Torben Bille
Forside fra bogen Ud af mørket
Om Michael Falchs op- og nedture i karriere og privatliv.

Ud af mørket handler om sangeren Michael Falchs karriere og udvikling som menneske, musiker og sangskriver. Det er beretningen om kunstneriske og menneskelige op-og nedture, om stress og alkoholmisbrug. Bogens forfatter Torben Bille har skrevet om musik siden 1974 og har siden arbejdet i mediebranchen, både som skribent og redaktør.

Malurt

Michael Falch startede sin karriere som forsanger i rockgruppen Malurt, der blev en af 80`ernes store succeser på den danske rockscene. Gruppen var et resultat af ildsjælen Michaels ambitioner og hårde arbejde for at få gruppens musik udgivet og markedsført.

Hans interesse for musik opstod under hans tidlige ungdom i Tønder, hvor han lærte at spille guitar og sammen med en skolekammerat startede et band. De to venner flyttede til København og dannede Malurt.

Det helt store gennembrud for gruppen kom, da Jørgen Mylius på P3 spillede sangen Superlove, som blev en af 80`ernes store pophits.

Popidol på kompromis

Michael Falch havde store idealer, og Malurt var ud over en popgruppe også et kollektiv. Han engagerede sig politisk, men hans ideer var ikke altid forenelige med succes i den brede offentlighed.

Bogen beskriver de kompromisser, kunstnere i musikbranchen må indgå med pladeproducenterne. Det var altafgørende for Michael Falch at få succes, og ønsket om berømthed og bekræftelse styrede hans målbevidsthed.

Behovet for selviscenesættelse

Begge Michael Falchs nu afdøde forældre var alkoholikere, der holdt en pæn, arbejdsom facade udadtil. De havde en manufakturhandel i Tønder, hvortil familien flyttede, da Michael var 13 år. Forinden havde de boet i Tåstrup. Familien flyttede ofte rundt. Indadtil var familielivet meget præget af drukture, hvor ægteskabelige opgør kom til at fylde alt.

Michael og han to yngre søskende fik derfor ikke mulighed for at udvikle sig på barnets præmisser. Det førte til lavt selvværd og en ekstrem hang til at søge ydre opmærksomhed og anerkendelse.

Michael ville være idol og slog igennem med sin stærke karisma og rå stemme. Han var arbejdsnarkoman og kom i løbet af sin karriere ind i et alkoholmisbrug, der varede i årevis.

Nogle år efter Malurts start begyndte Michaels karriere som skuespiller. Han fik filmroller, bl.a. hovedrollen i to filmatiseringer af Dan Turell`s krimier Mord i mørket og Mord i Rodby. Han modtog en Bodil for bedste mandlige hovedrolle i Mord i Mørket. Han høstede derefter stor anerkendelse som skuespiller.

Ud af mørket

Bogen handler først og fremmest om Michael Falchs karriere, musik og tekster. Den beskriver ganske godt, hvordan han må kæmpe for at fortsætte en succes, han er blevet afhængig af. Den beskriver de nedture i karrieren, der er med til at fastholde et alkoholmisbrug.

Og den beskriver, hvordan børn af alkoholikere kan reagere. Bogen er derfor interessant ud fra en kunstnerisk og psykologisk synsvinkel. Både Michael og hans bror kommer ud af misbruget ved hjælp af Minnesota

13. januar 2016

Læs bogen