Anbefaling

Uden dig er der intet os

Af Suki Kim
Forside fra bogen Uden dig er der intet os
Forfatteren Suki Kim har af flere omgange været i Nordkorea for at undervise i engelsk på et eliteuniversitet. Det er der kommet en både tankevækkende og meget skræmmende bog ud af.

Baggrund

Suki Kim er født i Sydkorea og opvokset i USA. Hendes egen familie har, som mange andre koreanske familier, en historie om hvordan familien blev delt, da Korea blev delt i to. Hvordan man aldrig hørte mere til de familiemedlemmer, der endte i Nordkorea.

Suki Kim melder sig som underviser i engelsk gennem en kristen organisation, der skal undervise den nordkoreanske elites sønner. Det forgår på et afsides, meget lukket område, som hverken lærere eller elever kan bevæge sig frit ud fra. Det er svært for lærerne, der overvåges konstant, men også eleverne har det hårdt.

Hjernevaskede

Suki Kim kommer tæt på eleverne. Det føler hun i hvert fald af og til. Andre gange bliver hun forskrækket over deres afvisende holdning og det had til vesten, de viser. Hun nævner det sprogbrug, der bliver brugt i officielle sammenhænge, for eksempel ved et arrangement, hvor yndige små piger synger om ”det brændende had i vores hjerter”.

Suki prøver forsigtigt at oplyse eleverne om verden uden for Nordkorea. Det er ved for eksempel at undersøge ting for dem ved at søge på internettet. De har kun adgang til et internt net og forstår slet ikke, hvad internettet er. På den måde håber hun de vil forstå, at Nordkorea er teknisk tilbagestående og de ikke får sandheden af deres Store Leder.

Farligt projekt

Suki skjuler sine hensigter både for de andre lærere og nordkoreanerne. Hun tilhører ikke den kristne organisation, hun er udsendt med og ingen ved, at hun har til hensigt at skrive en bog om sit ophold. Hun tager noter undervejs til brug for bogen, og skal gemme den godt. En afsløring ville være farlig.

Undervejs i opholdet går det op for hende, at hendes forsøg på med små påvirkninger at oplyse eleverne om verden uden for Korea, er farligt for dem. Hvis de ikke retter ind efter styret, vil det være den rene dødsdom for dem. Det er stort dilemma, for samtidig føler hun også at de har ret til at kende en flig af sandheden. Ellers bliver intet jo nogensinde ændret.

Bogen giver et spændende indblik i en meget lukket del af verden. Suki er en nysgerrig iagttager, og det er interessant af følge hendes undren og fortolkningerne af, hvad der foregår rundt om hende. Jeg kan virkelig anbefale bogen.

13. oktober 2020

Læs bogen