Anbefaling

Under bjælken - et portræt af Kronprins Frederik

Af Jens Andersen
Forside fra bogen Under bjælken - et portræt af Kronprins Frederik
Kronprinsen fyldte 50 år i maj 2018, og i den anledning har Jens Andersen skrevet denne biografi om ham.

Ud over Kronprinsen selv er flere af hans nærmeste blevet interviewet, herunder Kronprinsesse Mary, Dronningen, Prins Henrik og Prins Joachim, den norske Kronprins Haakon og den svenske Kronprinsesse Victoria samt flere af hans nære venner.

De forskellige livsvidner er alle med til at bidrage til det ærlige portræt af en kronprins, der altid har været klar over sit ansvar, men i perioder har haft svært ved sin rolle. På trods af at hans livsvej har været fastlagt fra fødslen, har han taget styringen i sit eget liv, blandt andet gennem interessen for sport.

Fra dreng til konge

Bogen består af otte kapitler, der beskriver forskellige perioder i Kronprinsens liv. Ærligt fortæller han om sin strenge barndom, hvor han voksede op med sin næsten jævnaldrende bror Prins Joachim, men ikke havde et tæt forhold til sine forældre. Han fortæller, hvad hans barndom har betydet, og hvordan han ønsker at være en anden slags forælder for sine egne børn.

Sammen med Kronprinsesse Mary fortæller Kronprinsen, hvordan de mødte hinanden til OL i Sydney i år 2000. De indvier os i deres overvejelser omkring deres forhold, og deres styrker og svagheder i et særligt makkerskab. Vi kommer samtidig helt tæt på Kronprinsen og hans rejse mod accepten af, at han en dag skal være Danmarks konge.

Forfatteren Jens Andersen

Manden bag biografien er Jens Andersen, der er litteraturforsker og forfatter. Han er især kendt for sine biografier om forfattere og andre store personligheder. Nota har flere af hans bøger, blandt andet om Thit Jensen, Astrid Lindgren og H.C. Andersen. I 2011 udgav han bogen M - 40 år på tronen i anledning af Dronningens 40 års jubilæum.

17. august 2018

Læs bogen