Anbefaling

Vilde dyr

Af Gin Phillips
Forside fra bogen Vilde dyr
Om de vilde dyr er indenfor eller udenfor indhegningerne, er det store spørgsmål i Gin Phillips roman fra 2018. I bogen fanges en mor under et masseskyderi med sin fireårige søn i en zoologisk have, hvor de næste mange timer pludselig bliver en vild og hektisk kamp for overlevelse.

Hvad er menneskeligt?

For hvad sker der, når man rives ud af hverdagens forudsigelighed og må træffe grufulde valg for at overleve?

Vilde dyr er både en historie om menneskets egoisme og ondskab og samtidig en historie om altoverskyggende kærlighed og livsvilje. Det er en historie om, hvordan vi handler og føler, når vi pludseligt står over for afgrunden og tvinges til at kigge ned.

Tre timer i panik

Over tre timer følger vi Joan, hendes lille dreng Lincoln og andre gæster, mens de bevæger sig gennem haven og forsøger at holde sig i live. Forfatteren formår at beskrive situationen sådan, at man føler, man selv er til stede. Man mærker selv panikken, frygten og den stigende desperation.

Man får aldrig mere at vide om situationen, end det personerne selv oplever, og dette er med til at understrege den forvirring og rådvildhed, de står over for.

Etik og instinkt

Der, hvor bogen virkelig gør det godt, er i sin beskrivelse af, hvad der sker med etik, moral og medmenneskelighed, når hverdagens regler bliver sat ud af spil. Et centralt emne er moderskab, og den instinktive binding vi har til vores børn. For er vi egentlig andet og mere end vilde dyr?

Gin Phillips er en amerikansk forfatter, som debuterede i 2009. Hun er uddannet journalist og bor i Alabama.

Jeg anbefaler Vilde dyr til alle, som kan lide spænding med fokus på psykologi og menneskelige relationer.

27. januar 2021

Læs bogen