Anbefaling

Voksnes løgnagtige liv

Af Elena Ferrante
Forside fra bogen Voksnes løgnagtige liv
Romanen giver et overbevisende portræt af teenageliv i 1990’ernes Napoli, hvor klasseforskelle, løgne og fortielser råder.

Giovanna lever i en veluddannet familie i den pæne del af Napoli. En dag overhører hun faren sige, at hun desværre er begyndt at ligne sin faster Vittoria. Familien har ikke kontakt til Vittoria. Giovanna tager derfor sagen i egen hånd. Hun opsøger sin ukendte faster og møder på den måde resten af farens familie, som bor i den fattige del af Napoli.

Forventninger og knuste forhåbninger

Voksnes løgnagtige liv er en udviklingsroman om familie, arv og opvækst og hvad der former os som mennesker. Bogen handler om pigeliv og voksenliv, køn og klasse, og knuste forhåbninger, både de voksnes og de unges.

Fortielser og hemmeligheder

Og hvad er der med det armbånd, som fasteren gav til Giovanna, da hun var lille? Armbåndet skifter ejer mange gange i romanen, og nye historier føjes til. Historierne tolkes forskelligt alt efter, hvem der ser.

Det er svært for en teenager at forholde sig til de voksnes fortielser og hemmeligheder. Venskabet til veninderne er heller ikke uden problemer, og der skal navigeres i kærlighed, jalousi og had. Vi indvies i Giovannas første seksuelle erfaringer og oplever hendes grænseoverskridende temperament.

Den ukendte forfatter                                         

Ferrante betegnes som Italiens bedst kendte ukendte forfatter, idet Elena Ferrante er et pseudonym, som det indtil videre ikke helt er lykkedes at afdække identiteten på. Meget peger dog i retning af den italienske oversætter Anita Raja.

Men et er sikkert. Hvis man, som jeg, holder af Ferrantes Napoli-kvartetten, så kan Voksnes løgnagtige liv varmt anbefales. Det er en meget overbevisende historie om en ung piges forsøg på at navigere i de voksnes verden blandt fortielser og løgne. En fantastisk roman.

25. januar 2022

Læs bogen