Anbefaling

Vores sjæle om natten

Af Kent Haruf
Forside fra bogen Vores sjæle om natten
”Og så var det den dag, hvor Addie More aflagde et besøg hos Louis Waters. Det var en aften i maj, lige inden mørket faldt helt på”. Sådan starter romanen Vores sjæle om natten, som er en smuk og stilfærdig fortælling om at turde invitere et andet menneske ind.

Et nyt venskab sent i livet

Addie er en kvinde på halvfjerds. Hun er enke og ensom. Især nætterne er lange. En dag spørger Addie sin nabo, enkemanden Louis, om han vil komme og sove sammen med hende om natten.

Addies lidt alternative tilbud handler ikke om sex. Det interesserer hende ikke længere. Addie har brug for en at tale med. En ven i nattemørket.

Louis er overrumplet, men beslutter sig for at give det et forsøg. Han pakker sin tandbørste og sin pyjamas, og begiver sig hen under aften over til Addies hus.

Fra den dag sover Louis hos Addie.

Omgivelserne reagerer

Hverken familie eller naboer bryder sig om Addies og Louis´ særlige arrangement. Sladderen går i den lille by, men Addie insisterer på, at de ikke skal tage sig af, hvad andre siger og tænker.

Addies søn gennemgår en svær krise med sin kone. De er ikke i stand til at tage sig af deres 6-årige dreng Jamie, som de efterlader hos Addie.

Hen over sommeren vokser relationen mellem Jamie og Louis. Addies søn kan ikke acceptere venskabet og stiller Addie et ultimatum.

En poetisk fortælling om venskab og kærlighed

Kent Haruf har med denne lille roman begået et sprogligt mesterværk. Med få ord og underspillede dialoger skaber han situationer og stemninger, som går lige i hjertekulen.

Vores sjæle om natten blev filmatiseret i 2017 med Jane Fonda og Robert Redford i rollerne som Addie og Louis. Kent Haruf, der døde i 2014, betragtes som en af USA´s store forfattere. Romanen er forfatterens sidste og foreløbig den eneste, der er udkommet på dansk.

27. marts 2019

Læs bogen