Forfatterportræt

Anders Bodelsen

Silhuet af Anders Bodelsen
Anders Bodelsen bøger giver detaljerede psykologiske beskrivelser af almindelige menneskers motiver.

Tænk på et tal. Har du gjort det? Jeg er næsten sikker på, at det ikke er 800.000. Det er ellers et tal, det er oplagt at tænke på i forbindelse med Anders Bodelsen. Tænk på et ord. Er det guldregn? I Bodelsens tv-serie for børn, Guldregn fra 1986, finder en gruppe børn en kagedåse med 800.000 kroner. Pengene stammer fra et røveri, og røverne kommer på sporet af børnene. Hvad er det rigtige at gøre for børnene?

Mord og moral

Inden Bodelsen lavede Guldregn, som også blev til en bog, havde han gennem flere årtier været en meget læst forfatter. Han skrev i forskellige genrer, men især spændingsbøgerne gav ham et stort publikum. Hverdagsmennesket, der bliver udsat for fristelser og moralske dilemmaer, kunne mange læsere se sig selv i.

Hændeligt uheld

Kunne man selv blive fristet af muligheden for at tilegne sig nemme 178.000 kroner? Det gør den unge bankfunktionær i Tænk på et tal. Han ender med at lyve, bedrage og myrde for at skjule sin ugerning.

Eller kunne man overveje at slå en anden person ihjel for at slippe for at stå til ansvar for en handling, man ikke er stolt af? I romanen Hændeligt uheld kører en ung forretningsmand en anden mand ned ved et uheld. Han forsøger at skjule sporene, men bliver udsat for afpresning og må begå endnu en forbrydelse.

Science fiction og satire

I Bodelsens univers er der dog ikke kun grå bankfunktionærer. Han skrev også to vidt forskellige og eksperimenterende romaner. Frysepunktet er en science fictionroman om en kræftsyg mand, der fryses ned, indtil videnskaben kan kurere sygdommen.

I den helt anden ende af spektret er romanen Straus, hvor en forfatter dræber en anden forfatter med navnet Straus. Det er vist nok en slet skjult omskrivning af Klaus med efternavnet Rifbjerg.

Værd at læse hvis man tør

Anders Bodelsen blev måske glemt lidt de seneste år. Men hans fortællinger har en kvalitet, så de stadig kan læses. Især hans evne til at give detaljerede psykologiske beskrivelser af almindelige menneskers motiver står stærkt. Men tør vi læse med og se dybt ind i Bodelsens personer? Kunne vi komme til at se noget, vi kun genkender alt for godt fra os selv?

Anders Bodelsen, der døde i efteråret 2021, blev født i 1937.

11. februar 2022

Bøger af samme forfatter