Forfatterportræt

Andrew Taylor

De fleste af Andrew Taylors bøger er krimier og historiske romaner, og han kombinerer ofte de to genrer.

Fra bådebygger til forfatter

Andrew Taylor er født i 1951 i det østlige England. Han har gået på universitetet i både Cambridge og London. Han fortæller selv, at inden han blev fuldtidsforfatter, og stadig var en nyttig samfundsborger, arbejdede han som bådebygger, lærer, bibliotekar, arbejdsmand og til sidst som forlagsredaktør.
 
Han har levet af at skrive siden 1981. De sidste 30 år har han boet i det østlige England, på kanten af Wales, sammen med sin kone Caroline.

Det fortælles, at Andrew Taylor er ordblind og derfor dikterer sine bøger, enten til en diktafon eller direkte til sin kone, som derefter nedskriver bøgerne.

De fleste af forfatterens bøger er krimier og historiske romaner, og han kombinerer ofte de to genrer.

Krimier fra 50’ernes England

Den første roman af Andrew Taylor, som blev oversat til dansk, er De dødes måned. Den udkom i 1996. Bogen er den første af en lang række krimier med kriminalassistent Thornhill fra den opdigtede by Lydmouth i Wales.

Romanerne er alle nervepirrende og spændende krimier, men lige så spændende som plottet er forfatterens beskrivelse af livet i en engelsk lilleby i 50'erne. England har endnu ikke rejst sig efter krigen og han beskriver med isnende præcision fortielserne og hykleriet i et socialt snæversynet miljø.

Roth-trilogien

Roth-trilogien er for alle elskere af psykologiske krimier. Første del, De sidste fire ting, udkom i 1998. Den fireårige Lucy bliver kidnappet af en pædofil enspænder, assisteret af en sindssyg psykopat og scenen er sat til en usædvanlig spændende krimi. Bogen er grundig og troværdig i sine personportrætter og er yderst velskrevet med eminente tidsbeskrivelser.

Præsten Byfield er omdrejningspunkt i alle tre krimier, der tidsmæssigt strækker sig over fire årtier. Tredje og sidste del foregår i 1958 og vi forstår først til fulde, baggrunden for begivenhederne i første del, når vi har læst den sidste del. Det er en fremragende psykologisk krimiserie, som kan læses af både dem, der holder af en klassisk krimi og af dem, der er til et godt gys!

Fornyelse af den engelske landsbykrimi

Ud over de omtalte to serier skal romanen Miss Penkows blødende hjerte også nævnes. Romanen er en fin historisk skildring fra 30'ernes London, hvor der foregår politiske kampe mellem socialister og fascister. Pebermøen Miss Penkow var den oprindelige ejer af den udlejningsejendom, som vores hovedperson Lydia Langstone flytter ind i. Men hvad blev der af Miss Penkow?
 
Taylor er blevet sammenlignet med Dorothy L. Sayers og Agatha Christie, og er det mest overbevisende bud på en fornyelse af den klassiske engelske krimi. Han er den bedste nulevende repræsentant for den klassiske, lidt hyggelige, engelske landsbykrimi, hvor der er god tid til at fortælle historien og lære alle personerne at kende.

Han har da også modtaget en stribe priser for både sine krimier og historiske romaner.  

14. februar 2014

Bøger af samme forfatter