Forfatterportræt

Bent Vinn Nielsen

Bent Vinn Nielsen
Bent Vinn Nielsens hovedpersoner er ofte skæve eksistenser, som ikke nødvendigvis har orden i sagerne. Eller helt almindelige mennesker fra hverdagen, men som generelt ikke har de store ambitioner om at realisere sig selv.

Bent Vinn Nielsen skriver sine tekster med fyldepen af mærket Mont Blanc, undtagen klummerne til dagbladet Information, men dem skriver han i øvrigt slet ikke mere. Efter 18 år kom den sidste i september og her skrev han: ”Bøger er langsomme, klummer er hurtige, jeg melder mig blandt de langsomme.” Det sker efter flere komplicerede øjenoperationer efter en nethindeløsning og en ny linse på grund af grå stær.

Men han er ved godt mod med kun et øje. For han skriver ikke med eller for øjet, men med øret. Han beskriver ikke himlen og skriver aldrig om vejret, har han fortalt til magasinet Værn om synet.

Socialrealisme fra randområderne

Bent Vinn Nielsen blev født i Sulsted nord for Aalborg i Vendsyssel i 1951. Han voksede op i nøjsomhed med forældre han har beskrevet som almue, snarere end arbejdere. Siden har han blandt andet boet i Aalborg og på Lolland inden han rykkede til Falster, hvor han bor nu. De bosteder afspejler sig i de fleste af hans bøger, som for det meste foregår i provinsen eller på landet.

Almindelige mennesker fra hverdagen

Fortællestemmen i hans bøger taler ofte i direkte og mundret talesprog. Hans karakterer er folk som Villy-Villy-Villy, som stammer. Bønne, som er møbelpolstrer, som også hedder Spjæt fordi han er halt. Rudi som er fotograf og ikke kan lide litteratur. Skæve eksistenser, som ikke nødvendigvis har orden i sagerne. Eller helt almindelige mennesker fra hverdagen, men som generelt ikke har de store ambitioner om at realisere sig selv. Eller noget andet for den sags skyld. Stille liv præget af tilfældigheder. Eller som i Realiteternes verden, fra 1992, der foregår under et helt lokalsamfunds sociale deroute efter lukningen af egnens store virksomhed et sted på Lolland.

Status på tankstationen

Senest kom Den svævende tankbestyrer fra 2014 om Magnus Andersen og livet på en lukningstruet tankstation i Vendsyssel. Og Magnus’ bror Evert som var en udsvævende hippie, set med Magnus’ øjne, der heller ikke forstår broderens dametække. På den måde får vi også lidt historie om den kulturelle elite, men fra en anden synsvinkel end dens egen.

Bent Vinn Nielsens gik ud af 9. klasse og ernærede sig ved ufaglært arbejde. Hans første bog kom i 1978 og siden har han blandt andet være formand for Kunstfondens litteraturudvalg.

7. december 2016

Bøger af samme forfatter