Forfatterportræt

Bjarne Nielsen Brovst

Silhuet af Bjarne Nielsen Brovst
Bjarne Nielsen Brovst var en dansk forfatter og foredragsholder, der både skrev romaner, noveller, digte og essays. Han var en folkelig forfatter, der gerne tog udgangspunkt i sit eget liv og digtede videre derpå.

Han hed egentlig Bjarne Nielsen og kom fra Brovst i Nordjylland, men han valgte at tilføje bynavnet til sit eget navn.

Biografier om andre forfattere

Han skrev både om sig selv og sin egen familie, men også om kendte danske forfattere såsom H.C. Andersen, Kaj Munk og Martin A. Hansen.

Inspiration

Bjarne Nielsen startede med at skrive, da hans bedste ven begik selvmord. Denne voldsomme begivenhed havde han svært ved at sætte ord på, så han skrev. Han skrev digte med voldsomme naturbegivenheder for at få følelserne ud. Han blev dog også inspireret af sin mormor, der var en fantastisk fortæller. Mødet med kendte forfattere i skolen blev endnu noget, der fik stor betydning for ham.

Boghandler, forfatter og højskolemand

Bjarne Nielsen Brovst blev født i 1947 og blev sidst i 60’erne uddannet som boghandler, inden han efterfølgende blev uddannet som lærer. Han debuterede i 1970 som forfatter.

Sideløbende med forfattergerningen brugte Bjarne Nielsen Brovst arbejdslivet som først lærer og siden forstander på Pensionisthøjskolen Rude Strand, hvor han var fra 1973 til 2007.

Han skrev desuden som litteraturanmelder og freelancejournalist for en række dagblade, ligesom han sammen med journalist Jørgen Pyndt på TV2 Nord stod bag en række programmer, hvor de to under titlen En god historie, fortalte historierne om nordjyske og danske forfattere med udgangspunkt i de steder forfatterne levede og færdedes.   

Privatpersonen

Bjarne Nielsen Brovst var gift to gange og fik 3 børn. Han blev kendt for sin helt særlige blanding af vid, humor og fortællelyst. Han blev betragtet som en klassisk højskolemand, der hyldede fortællingen, og hans håb var, at man kunne høre hans stemme, når man læste en af hans mange bøger.

Bjarne Nielsen Brovst døde i 2021 og blev 74 år.

30. januar 2023

Bøger af samme forfatter