Forfatterportræt

Brontë-søstrene

De tre Brontë-søstre, Anne, Emily og Charlotte, voksede op på en præstegård i 1800-tallets Nordengland.

Baggrund

1800-tallet bød på teknologiske og sociale fremskridt, men var også præget af både sygdom og død. Pigerne mistede således deres mor, mens de var helt små, og ingen af dem nåede selv at blive over 40 år. Dermed nåede de ikke at udgive ret mange romaner.

Charlotte Brontë var den af søstrene, som levede længst, og som derfor fik skrevet mest. Hun nåede at udgive i alt fire romaner, før hun i 1855 døde, nygift og gravid. De to andre søstre, Emily og Anne, døde begge af tuberkulose som 30-årige

Inspiration og temaer

Med kun én forælder, og med få økonomiske midler, var søstrenes opvækst præget af en isolation fra omverdenen. Dette kompenserede de for ved at skabe en fiktiv verden omkring sig, i kraft af opdigtede eventyr og fabler. Her kunne drømmene få frit løb, og virkelighed og fantasi blev derfor blandet på livet løs.

Fortællingerne tog ofte udgangspunkt i det vilde nordengelske landskab, der omgav pigerne, og som de havde et intenst forhold til. De elskede at gå lange ture på heden, og i søstrenes senere romaner antager naturen en nærmest guddommelig karakter.

Et andet tema i søstrenes romaner er frygten for det ukendte. Denne optræder både i form af overnaturlige væsener, som spøgelser og vampyrer, men også som den menneskelige galskab, der ligger på lur alle vegne. Brontë-søstrene var alle optagede af at afdække, hvad der sker, når den menneskelige psyke bliver sat på prøve, og de var ikke blege for at udsætte deres hovedpersoner for lidt af hvert.

Gennembrud

Fælles for de tre søstre er, at de alle debuterede i året 1847. Charlotte Brontë med romanen Jane Eyre, Emily Brontë med romanen Stormfulde højder og Anne Brontë med romanen Agnes Grey. De udgav alle tre værker under et mandligt pseudonym, og der gik flere år, før offentligheden opdagede forfatternes sande identitet. Dette kan have været medvirkende til, at alle tre romaner blev øjeblikkelige bestsellere, og at de blev læst af både kvinder og mænd. Nu, over 150 år efter deres tilblivelse, er romanerne stadig lige skønne og dragende.

Så hvis du har lyst til at opleve 1800-tallets England, med alt hvad det indebærer af slotte, spøgelser og gale mennesker, så skal du gøre det i selskab med Brontë-søstrene.

18. september 2013

Bøger af samme forfatter