Forfatterportræt

Clive Cussler

Silhuet af Clive Cussler
I Cusslers bøger er handlingen gerne baseret på konspirationsteorier blandet med eventyr og avanceret teknologi. Ofte er der involveret hensynsløse skurke, forsvundne skibe, smukke kvinder og sunkne skatte.

Action, drama og spænding for alle pengene

Cussler skrev over 30 spændingsbøger, hvor kun et fåtal er oversat til dansk. Den første bog udkom i 1973 med seriehelten Dirk Pitt som hovedperson.

Når Dirk Pitt er på banen, får den ikke for lidt med skud og slagsmål, frådende bølger, sabotage og spionage. Det er action med barske mandfolk i stil med Alistair MacLeans bøger. I bøgerne om Dirk Pitt dukker Clive Cussler altid selv op i en lille rolle.

En anden gennemgående figur i forfatterskabet er kaptajn Juan Cabrillo, som står i spidsen for Koncernen, der udfører hasarderede operationer. Basen er det nedslidte fragtskib, Oregon, som rummer et tiptop moderne kampcenter med al den elektronik og våbenkraft, man kan ønske sig

Bøgerne med Cabrillo og hans mandskab kan sammenlignes lidt med James Bond, hvor der også optræder de nyeste påhit inden for våben.

Skattejæger, eventyrer og veteranbilssamler

Clive Cussler blev født i 1931 i Aurora, Illinois og døde 88 år gammel i sit hjem i Paradise Valley, Arizona i 2020. Han var gift med Barbara Knight i næsten 50 år. Sammen fik de tre børn, Teri, Dirk (læg mærke til navnet) og Dayna. Efter Barbaras død giftede han sig senere med Jane Horvat, som overlevede ham.

Han læste ved Pasadena City College i to år, hvorefter han gjorde tjeneste som flymekaniker og flytekniker i US Air Force under Koreakrigen. Efter militærtjenesten arbejdede han som tekstforfatter og kreativ direktør i reklamebranchen, inden han blev fuldtidsforfatter.

Cussler var en ivrig veteranbilsamler og skattejæger. Han grundlagde organisationen National Underwater Marine Agency, NUMA, der leder efter skatte og gamle vrag under vand. NUMA optræder i flere af bøgerne.

Ingen fine fornemmelser

Cusslers forlægger fik ham i starten af 00’erne til at benytte medforfattere, hvilket blev meget kritiseret.

Han har selv udtalt, at han aldrig har haft fine fornemmelser, og han skrev for at underholde. Han ønskede at være let læst. Han kunne lide hurtige replikker, korte beskrivelser og masser af action.

Og det er, hvad man får. Så til alle jer, der ikke tidligere har læst nogle af Clive Cusslers romaner, så er det bare med at komme i gang! 

9. november 2023

Bøger af samme forfatter