Forfatterportræt

Colin Dexter

Colin Dexter var en engelsk forfatter, der specielt er kendt for sine krimier med kriminalkommissær Morse og hans assistent Lewis. Bøgerne er blevet til en tv-serie og har også dannet baggrund for to andre tv-serier, hvor enten Morse eller Lewis er i centrum.

Baggrund

Colin Dexter blev født i 1930 og døde i 2017, 86 år gammel. Han blev uddannet i klassiske sprog, som han også underviste i. Han måtte dog stoppe med at undervise i 1966, da han begyndte at blive døv, og han fik i en anden stilling på universitetet i Oxford. Han gik på pension i 1988. Colin Dexter var gift og fik to børn.

Han startede med at skrive lærebøger, men i 1972 begyndte han at skrive mysterier, og i 1975 kom den første bog med kriminalkommissær Morse, Sidste bus til Woodstock. Han har også skrevet andet, men det primære forfatterskab er med Morse.

Morse

I alt skrev Colin Dexter 13 bøger om Morse. Det er gedigne krimier i traditionel forstand, hvor opklaringsarbejdet er i højsædet, og hvor mordene sker, uden at det på nogen måde er udpenslet.

Historierne foregår i Oxford og gerne i universitetsmiljøet. Morse er en lidt gnaven halvgammel mand. Han er ungkarl og elsker et godt glas øl, litteratur, Wagnermusik og krydsogtværs. Han kan godt hakke på kriminalassistent Lewis, men alligevel er der en forståelse mellem dem, når de arbejder sammen.

I den sidste bog om Morse vælger Colin Dexter noget helt usædvanligt for en forfatter, nemlig at sige farvel til sin hovedperson, da Morse dør en naturlig død i Et kors for Morse.

Tv-serierne

I bøgerne er der mange detaljer og plottene er lidt indviklede, men alligevel er Morse blevet folkeeje ikke mindst på grund af filmatisering af bøgerne. Der er lavet over 30 tv-afsnit af Morse i årene 1987-2000, og Colin Dexter optrådte selv i næsten alle episoder som statist.

Efter Morses død kom der en tv-serie med assistent Lewis i hovedrollen, og der kom også en anden tv-serie med Morse som ung politimand. Dexter var konsulent på nogle af afsnittene, ligesom han også her optrådte i nogle episoder.

Bøgerne

Nota har ikke alle bøgerne med Morse, men næsten og de kan godt læses uafhængigt af hinanden. Selvfølgelig er der en udvikling af Morse og Lewis, men plottene er spændende og selvstændige. Dog er det en god idé at læse den sidste bog i serien til sidst.

16. april 2024

Bøger af samme forfatter