Forfatterportræt

Dorrit Willumsen

Silhuet af Dorrit Willumsen
Dorrit Willumsen debuterede allerede i 1965 med Knagen, men fik først sit store gennembrud i 1983 med romanen Marie om Madame Tussaud. Siden har hun udgivet en lang række prisbelønnede romaner, digte, novellesamlinger og erindringer. Senest bogen Løg trækker tårer fra 2019.

Usentimentale absurditeter

Dorrit Willumen skildrer sine karakterer og deres liv råt og usentimentalt. Her er mennesker, som på den ene eller anden måde ikke har formået at leve deres liv, sådan som de ønskede det. Her er ensomhed og fremmedgørelse, og det ender sjældent særligt lykkeligt.

Samtidig er hendes fortællinger ofte præget af absurditeter, når for eksempel en kvindelig ejendomsmægler køber en ung pige som slave for 50 kroner kiloet i romanen Dage med slave. Eller som i fremtidsromanen Programmeret til kærlighed, hvor fremtidens kvinder kan programmeres til at blive fuldendte elskerinder og hustruer. Fortællingerne er ofte præget af en tør og ironisk humor, som får det absurde til at virke sært nærværende og naturligt.

Realisme og biografier

Det er ikke alt i Dorrit Willumsens forfatterskab, som er dedikeret til absurditeter. Hun har også skrevet flere historiske og biografiske romaner, blandt andet Bang fra 1996 om forfatteren og journalisten Herman Bang.

I Klædt i purpur følger vi Kejserinde Theodora og hendes liv og stilling i det sjette århundredes Konstantinopel. Selvom disse fortællinger er historiske og mere realistiske, er de aldrig fortalt uden Willumsens ironi og udfordring af virkelighedens grænser.

Forfatteren selv og det prisbelønnede forfatterskab

Dorrit Willumsen er født i 1940, og hendes første leveår var derfor meget præget af krigen og de afsavn og den usikkerhed og frygt, der fulgte med. Som hun selv siger ”Det var som om, alt det virkelig fine var sunket i jorden ved min fødsel”.

Willumsen har aldrig taget en uddannelse. Efter den sproglige studentereksamen arbejdede hun i forskellige jobs, blandt andet på kontor, men vidste altid at hun ville skrive. Hun var gift med forfatteren Jess Ørnsbo til hans død i 2019, og sammen har de en søn.

Dorrit Willumsen har modtaget en stribe priser for sine bøger, blandt andet Statens Kunstfonds livsvarige ydelse, Kritikerprisen og Nordisk Råds litteraturpris. Senest modtog bogen Nær og fjern Montanas litteraturpris i 2015.

Dorrit Willumsen er et bekendtskab værd for alle, som kan lide fortællinger, der udfordrer grænserne mellem fantasi og virkelighed, og giver os noget at tænke over.

28. marts 2022

Bøger af samme forfatter