Forfatterportræt

Edward Rutherfurd

Detaljerede historiske romaner med et underholdende twist.

Edward Rutherfurd er en forfatter, der begraver sig i historiske kilder i årevis, før han skriver sine maraton-romaner. Derefter er det læserens tur til at begrave sig. For det tager tid at komme gennem de mange tusinde sider og år. Men så er man også godt underholdt.

Byer verden rundt

I Rutherfurds romaner Paris, Dublin, London, Russka, Sarum og New York er det byerne, der har hovedrollen. I Paris følger vi byens udvikling over 800 år. I Sarum er det hele 10.000 år, mens vi i New York følger byens udvikling gennem kun 350 år.

Seværdigheder og historiske kendisser

Rutherfurd vil gerne lære fra sig, men han skjuler pensum bag gode historier. Historiske personer får nyt liv i mødet med de fiktive. Som når Coco Chanel i Paris ansætter romanens Louise som mannequin. Handlingen foregår på steder, man måske selv har været eller kender fra rejseførere eller film.

I bogen Sarum, som starter i slutningen af sidste istid, slår en gruppe jægere sig ned i det område, der siden skulle blive til Salisbury. Bogen slutter i 1985, hvor vi møder de skindklædte ur-briters efterkommere. Undervejs er gået 10.000 år, blandt andet med opførelsen af oldtidsmonumentet Stonehenge og Salisburys domkirke fra 1092.

Historiske highlights

I bogen Paris kommer vi selvfølgelig med til rejsningen af det 324 meter uhørt høje Eiffeltårn, da en af romanens karakterer får arbejde på projektet til verdensudstillingen i 1889. Tidligere arbejdede samme mand på Frihedsgudinden, der blev bygget af samme arkitekt og ingeniør, Gustave Eiffel. I Rutherfurds bøger bliver man klogere på mange historiske begivenheder, både store og små.  

Sandt eller falsk?

Enkelte steder digter Rutherfurd lidt til på de historiske kendsgerninger. For eksempel så Ernest Hemingway ikke boksning til olympiaden i Paris i 1924. To dage forinden var han nemlig rejst til Pamplona. Men Hemingways passion for sporten taget i betragtning, mener Rutherfurd, at den amerikanske forfatter burde have været der. Ellers hævder Rutherfurd at være tro mod historien. Og akkurat i detaljerne. Det er en etisk forpligtelse, mener han.

Bysbarn af Salisbury

Man kan ikke nævne Edward Rutherfurd uden også at nævne byen Salisbury. Det er her, forfatteren er født i 1948 og det var hertil, han flyttede tilbage for at skrive sin første bog Sarum, der udkom i 1985. Før da gjorde han karriere i bogbranchen og læste på universiteterne i Stanford og Cambridge. I 2005 fik han en passage i middelalderbyen Salibury opkaldt efter sig, nemlig The Rutherfurd Walk.

Rutherfurds bøger er oversat til 20 sprog og sælger i millionvis verden over. Romanerne kan sammenlignes med Ken Folletts historiske bøger. Er du til detaljerede historiske romaner med et underholdende twist, så vil du ikke bliver skuffet over dette forfatterskab. 

26. februar 2015

Bøger af samme forfatter