Forfatterportræt

Elsebeth Egholm

Elsebeth Egholm
Forfatter til krimierne fra Århus med Dicte Svendsen som hovedperson.

Fra musik til journalistik

Elsebeth Egholm er født i Nyborg men opvokset i Lisbjerg ved Århus, hvor hendes forældre drev et havecenter. Efter endt skolegang med en sproglig studentereksamen kastede hun sig over musikfaget. Først med et enkelt år på Århus Universitets musikvidenskabelige studium og herefter fire år på Det Jyske Musikkonservatorium.

Hun har dog altid vidst, at hun ville skrive bøger og allerede på konservatoriet skrev hun en krimi-historie om en medstuderende, der blev fundet død i et Steinway-flygel. Noget han nok, ifølge Elsebeth Egholm selv, ikke blev så smigret af.

Musikken blev skiftet ud med journaliststudiet på Journalisthøjskolen og nogle år efter blev hun ansat hos Berlingske Tidende som bagsideskribent.  

Århus, Gozo og kærligheden

Efter nogle år trak friheden i Elsebeth Egholm og i 1992 sagde hun jobbet op og flyttede til den maltesiske ø Gozo, og levede af at være freelancejournalist og klummeskribent for Berlingske Tidende og Alt for damerne. Her brugte hun også tiden på at skrive en lang række noveller, som blev bragt i både danske og nordiske ugeblade.

I 1995 blev hun gift med den engelske thriller-forfatter Philip Nicholson, og her startede et liv hvor de den ene halvdel af året var på Gozo og den anden halvdel i Århus. Siden Philip Nicholsons død i 2005 har hun boet fast i Århus, hvor hendes populære krimier med hovedpersonen Dicte Svendsen også udspiller sig.

Krimi og kvindeliv

Elsebeths Egholms debut ”De frie kvinders klub” udkom i 1999 og med den blev der taget hul på hendes forfatterskab, der især kredser om samfundsforhold og kvindeliv, for det meste pakket ind i en krimiskabelon.

Især bøgerne om journalisten Dicte Svendsen er blevet populære. Elsebeth har et nært forhold til sin hovedperson, der ligesom hende selv er journalist. Som hun siger, bor hun i Dictes hus, en gammel rockerborg ude på landet og har også Dictes hund, som i virkeligheden hedder Shandy og er en hittehund fra Gozo.

Centralt i forfatterskabet er krimiserien om Dicte, men i bogen Vold og magt bliver man introduceret for hendes bortadopterede søn Peter Boutrup, der får sin egen hovedrolle at spille i de efterfølgende bøger. Elsebeth Egholm har også skrevet bøger der er inspireret af hendes liv på Gozo, nemlig novellesamlingen Mig og min ø og krimien Scirocco.

Er du til nordiske noir-krimier, der ikke er bange for at sætte samfundet i relief, så er Elsebeth Egholm noget for dig.

7. august 2014

Bøger af samme forfatter