Forfatterportræt

Ernest Hemingway

Ernest Hemingway
Ernest Hemingway var en amerikansk forfatter og journalist. Med sin kortfattede og kølige stil fik Hemingways værker stor indflydelse på det 20. århundredes litteratur.

En opvækst med udendørsliv og eventyrlyst

Hemingway blev født i 1899 i en lille forstad til Chicago. Faren introducerede Hemingway til udendørslivet i en tidlig alder, og Hemingway udviklede hurtigt en passion for jagt, fiskeri og campering, der senere skulle komme til at være gennemgående temaer i hans værker.

Hemingways eventyrlyst førte ham til Italien i 1918, hvor han i slutningen af første verdenskrig meldte sig som frivillig ambulancefører for Røde Kors. Her stiftede han for første gang bekendtskab med krig, hvilket også senere skulle blive en inspirationskilde til hans bøger.

Efter krigen vendte Hemingway tilbage til Europa, denne gang til Paris, hvor hans litterære karriere for alvor startede. I 1920’ernes Paris var der et stort miljø af amerikanske forfattere og kunstnere, der alle var emigreret til Europa. I 1923 udgav han sin debutbog, som blev den første i et langt forfatterskab, der kom til at tælle syv romaner, fire faglitterære bøger og mange hundrede noveller.

Store fortællinger beskrevet med kølig realisme

Hemingways temaer kredser centralt om de interesser, han selv havde. Hans involvering i både første og anden verdenskrig førte til værket Hvem ringer klokkerne for, der er en historie om en oprørsgruppes arbejde bag fjendens linjer under den spanske borgerkrig.

Passionen for jagt og fiskeri førte blandt andet til bogen Den gamle mand og havet og er også omdrejningspunktet for en lang række af novellerne. Liv, død, kærlighed og had er også gennemgående temaer i de berømte noveller.

Hemingways stil er blevet beskrevet som kølig realisme. Sproget er simpelt og beskrivende, en stilart han tillegnede sig i sit arbejde som journalist. Det indre følelses- og tankeliv af hans karakterer bliver sjældent afsløret, men må i stedet afkodes gennem deres handlinger og sprog. Hemingway beskrev selv sin stil som et isbjerg. Metaforen illustrerer ganske godt, hvordan selve teksten kun præsenterer en lille del af meningen, toppen af isbjerget så at sige, mens resten ligger nedenunder og er op til læseren selv at fortolke.

Nobels litteraturpris

Hemingway modtog i 1954 Nobels litteraturpris, selvom han insisterede på, at andre forfattere i højere grad havde fortjent den end ham selv. Hemingway var ikke selv i stand til at deltage i ceremonien, da han nogle måneder forinden var kommet alvorligt til skade, efter at have været involveret i hele to flystyrt under en jagtudflugt i Afrika.

Efter flystyrtene led den før så aktive Hemingway af slemme migræner, fysiske handicaps og depression. Efter at have kæmpet med helbredet i mange år, tog Hemingway sit eget liv i 1961, 61 år gammel.

11. april 2018

Bøger af samme forfatter