Forfatterportræt

Ester Bock

Ester Bock
Forfatter til serien om dyrlægefamilien Bech.

Hvis du er til både slægtsromaner og hverdagsrealisme, er Ester Bocks forfatterskab et godt sted at begynde. 

Kampen for uddannelse

Ester Bock er født i Sønderjylland i 1936, og det meste af hendes familie stammer fra området syd for Kongeåen. Hun blev student i 1956 og mag.art. i litteraturhistorie fra Århus Universitet i 1964. Men det holdt hårdt, for hendes far var af den gammeldags type, og han mente, at hans ældste datter kunne blive damefrisør og så i øvrigt sørge for at blive godt gift!

Forfatteren måtte derfor klare sig selv og havde, mens hun læste, alverdens forskellige jobs. Sin mor havde hun et fint forhold til, og moren støttede hende økonomisk, i det omfang hun kunne.

Ester Bock blev senere godt gift, et ægteskab der varede til ægtemanden døde for nogle år siden, men forinden havde de nået at holde guldbryllup. De fik fire døtre, og forfatteren har nu adskillige børnebørn.

Dyrlægefamilien

Ester Bock fik udgivet sin første bog, en børnebog i 1971, da hendes piger var små. Men først med udgivelsen i 1988 af Grønne grænser, om dyrlægefamilien fra Østjylland, blev hun for alvor kendt.

Grønne grænser er første del af en serie på seks, en nutidskrønike om dyrlægefamilien Bechs liv, som starter i foråret 1945 og slutter i 1998. I første bind møder vi familien: Knud og Gudrun og deres tre døtre, Rosa, Bodil og Inger, og i de følgende bind følger vi gennem fire generationer familien i tykt og tyndt.

Samtidig tegner forfatteren et Danmarksbillede, der med udgangspunkt i Sønderjylland, skildrer et halvt århundredes familieformer, kønsroller og moral.
 
Ester Bock har i et interview sagt: ”Jeg lavede serien, fordi det er vigtigt, at historie skrives af mennesker, der har levet i tiden. Når man skriver i romanform, kan man fortælle om den del af historien, som foregår inde i det enkeltes menneskes sind og i samspil med de nærmeste. Og man kan vise, at samme begivenhed eller tidsforløb opleves forskelligt af forskellige mennesker.”

Øvrige romaner

Romanen I det skjulte tager også afsæt i det sønderjyske. Den unge Adelheid kommer fra en familie med nazistiske sympatier og hun har en bror, der melder sig til Frikorps Danmark. Selv er hun lærerinde og får under krigen ansættelse i en lille sjællandsk kommune, hvor hun bliver en del af modstandsbevægelsen.

I de efterfølgende romaner følger vi hendes datter Rita og dennes søn. Mor og datter har et konfliktfyldt forhold, mens mormor og barnebarn bliver tæt forbundne.
 
Ester Bock har også skrevet romanen Den balsamerede elsker, hvori hun beskriver en 60-årig kvindes rastløshed efter at være blevet enke. Kvinden kører i sin bil gennem Europa til Nordafrika i håb om at finde en ny mening med tilværelsen. Om sig selv siger Ester Bock, at da hun blev enke, levede hun nærmest i en osteklokke, mens hun gennemlevede sin sorg.

15. januar 2014

Bøger af samme forfatter