Forfatterportræt

Finn Søeborg

Søeborg har skrevet humoristiske historier om hverdagens mærkværdigheder og sære situationer.

Finn Søeborg blev født i København i 1916. Han har skrevet en lang række humoristiske bøger, som holder den dag i dag. I 1942 blev han som 26-årig student under besættelsen. Det blev også til første del af den statsvidenskabelige uddannelse. Han blev derefter ansat i selveste Prisdirektoratet og senere Boligministeriet, hvor han var indtil 1951. 

Humoristisk afsløring af bureaukratiet

Ansættelsen i det statslige system gav en god baggrund for debuten i 1950 med bogen ”Sådan er der så meget”. Den er en bidende ironisk og humoristisk afsløring af hele bureaukratiet i den statslige administration. Efter denne udgivelse begyndte han at leve af at være forfatter.

Efter 2. verdenskrig var litteraturen ret dyster, og Finn Søeborg mener selv, at det var hans held. Tiden skreg efter en humorist. Stemplet som humorist var dog ikke noget, der huede Søeborg. Han mente faktisk selv, at hans debutbog er en tragisk fortælling. 

Humor og alvor

Søeborg har skrevet humoristiske historier om hverdagens mærkværdigheder og sære situationer.  For eksempel bogen ”Vi har det jo dejligt”, der handler om en forfatter, der flytter fra storbyen og finder lykken ude på landet blandt originaler og jævne folk.

Men han har også skrevet bøger af mere alvorlig karakter, hvor den skæve eksistens, den lille mand, er i centrum. Et eksempel er ”Ventesal for ikke-rygere”, der er en samling vemodige skildringer af ensomme eksistenser i 1960’erne.  

Det var vigtigt for Finn Søeborg, at både anmeldere og læsere havde et mere nuanceret billede af ham. At han ikke bare er humoristen. Selv sagde han:  ”Jeg havde i disse år med de første bøger tanken og ideen om at lave noget andet. En skarpere bog. Jeg havde noget mere på hjerte, det var sgu anstrengende at skulle være morsom.”

Filmatiseringer

Flere af Søeborgs bøger er filmatiseret. Blandt andet ”Vi har det jo dejligt”, som han selv havde en lille rolle i, samt novellen ”Min kone forstår mig ikke” fra bogen ”Ventesal for ikke-rygere”.

Finn Søeborg har også leveret revytekster til Cirkusrevyen og ABC Teatret.

Finn Søeborg døde i 1992. Vil du vide mere om ham, så kan du læse hans selvbiografi ”Sådan var det bare”, der også giver et godt tidsbillede af hans levetid. 

16. december 2015

Bøger af samme forfatter