Forfatterportræt

Gretelise Holm

Gretelise Holm
Journalist og forfatter til bl.a. krimiserien om Karin Sommer.

Nomadebarnet

Gretelise Holm er født i Tønder, men har tilbragt størstedelen af sin barndom i området omkring Kolding. Hun ynder at kalde sig selv for et nomadebarn. Og af gode grunde. Hun havde nemlig en barndom præget af utallige flytninger og skoleskift, hvilket var et resultat af flere ting

Først og fremmest skyldtes det hendes forældres manglende tilknytning til arbejdsmarkedet. Hendes mor var hjemmegående og hendes far døjede med dårlig ryg og nedslidte nerver og kunne derfor kun arbejde i korte perioder af gangen. Det betød, at forældrene gældsatte sig, og derfor, gentagende gange, måtte starte på en frisk ved at flytte et nyt sted hen.

I perioderne mellem alle disse flytninger nåede moren at føde i alt 10 børn, hvoraf kun de 8 overlevede. Heriblandt Gretelise.

Klassens duks

I modsætning til sine brødre i søskendeflokken, elskede Gretelise at gå i skole. Faktisk gav det at skifte skole så mange gange, Gretelise en mulighed for gang på gang at imponere sine nye klassekammerater med sine boglige talenter. Gretelise var nemlig forud for eleverne på sin egen alder, og kunne både læse og skrive hurtigere end sine kammerater.

Dernæst var skolen et åndehul for Gretelise, da hun her ikke skulle frygte sin fars iltre temperament, som ofte resulterede i endefulde til søskendeflokken.

Journalist i København

Det var også glæden ved det boglige, som gjorde, at Gretelise allerede fra en tidlig alder vidste, at hun gerne ville være journalist. Glæden var derfor stor, da hun som 17-årig fik sig en praktikplads på Kolding Folkeblad. Som den første pige nogensinde. En plads der senere skulle bane vejen for et arbejde som journalist på både Børsen, Berlingske Tidende og endeligt Politiken.

I dag har Gretelise Holm dog helliget sig romanskrivningen, hvilket blandt andet skyldes hendes succes med krimiserien om Karin Sommer.

Karin Sommer

Gretelise Holms gennembrud som krimiforfatter var med romanen Paranoia, der udkom i 2002. I denne roman møder vi journalisten Karin Sommer, som lever et roligt liv i den danske provins, mens hun langsomt gør sig klar til at kunne gå på pension. Dette bliver der dog sat en stopper for, da hun får til opgave at skrive en artikel om et tragisk familiedrab, hvor en far har dræbt sig selv og sine nærmeste. I forsøget på af afdække dette mord, bliver Karin Sommer pludselig viklet ind i sagen, hvilket efterfølgende får store konsekvenser for hendes privatliv.

Paranoia er første del i serien om Karin Sommer, som indtil videre er på fem bøger. Serien er blevet rost for at have en ældre kvinde som hovedperson, hvilket er et bevidst valg som Gretelise har foretaget, da hun ønsker at rykke ved læserens forestilling om, hvad en kvinde tæt på pensionsalderen kan klare. Og det er ikke så lidt.

Så er du til handlekraftige kvinder og mord i provinsen, så skal du kaste dig over Gretelise Holms forfatterskab!

23. april 2014

Bøger af samme forfatter