Forfatterportræt

Håkan Nesser

Håkan Nesser
Svensk krimi når det er bedst.

Håkan Nesser er endnu en internationalt berømmet svensk forfatter. Millioner af bøger er solgt på 25 sprog og både dramatiseret og filmatiseret. Bedst kendt er Babarotti-kvintetten og Van Veeteren-serien. Men sideløbende med dem, har Nesser skrevet en række andre romaner og en enkelt novellesamling

Landmandssøn og skolelærer

Håkan Nesser er født i 1950 som landmandssøn i Närke og voksede op i Kumla, midt i Sverige. Disse barndomsmiljøer kan genfindes i romanerne ”Kim Novak badede aldrig ved Geneseret sø” og ”Og Picadilly Circus ligger ikke i Kumla”. 

Efter gymnasiet læste Håkan Nesser humaniora før han blev skolelærer i svensk og engelsk. Han debuterede som forfatter i 1988, men fortsatte som lærer til 1998, hvor han blev fuldtidsforfatter. I dag bor han på Gotland med sin kone, som er psykiater. Han har to børn fra et tidligere ægteskab og to bonusbørn fra nuværende.

Vil ikke sættes i bås

Håkan Nesser vil ikke vedkende sig stemplerne Nordic Crime og Nordic Noir. Der findes ikke en særlig nordisk skrivestil eller en særlig svensk måde at skrive en krimi på, har han sagt. Det eneste vi svenske forfattere har til fælles er, at vi skriver på svensk. Og at vi er ret gode til det!

Oprindeligt var hensigten ikke at skrive krimier. Hans første bog var en eksistentiel kærlighedsroman. Men krimien viste sig at være en god måde at beskrive mennesker og deres handlinger på.

Opklaring ikke afgørende

Det er menneskene og skæbnen, der interesserer ham. Som for eksempel i ”Menneske uden hund” fra 2007, som er første bind i serien om vicekriminalkommissær Gunnar Barbarotti. Før vi overhovedet møder den filosoferende kriminalkommissær med italienske rødder, er der gået over 100 sider med beskrivelsen af en svensk kernefamilie, som bag hækken gemmer på et rent familiehelvede. Og selv om plot og mord er præcist og perfekt, er det ikke nødvendigvis i opklaringen, at historien udfolder sig. 

Nærhed til naturen

Nesser holder meget af Sverige, fordi der ikke bor så mange mennesker. Og på grund af nærheden til naturen og den frihed, der betyder, at man kan slå sit telt op hvor som helst i skoven. Han bryder sig dog ikke om januar, februar og marts, der ville han hellere være i Australien. Ikke desto mindre er det millionbyerne New York og London, der trak ham udenlands i de seks år, han boede udenfor Sverige.

Kun et par bøger tilbage

Håkan Nesser har i 2015 sagt i et interview, at han kun har to eller tre bøger tilbage at skrive. Så vil han begynde at digte eller male eller bare gå tur med sin gule hund Norton.
 
Håkan Nesser er belønnet med et hav af priser, også flere internationale, heraf to danske.

7. oktober 2015

Bøger af samme forfatter