Forfatterportræt

Hans Edvard Nørregård-Nielsen

Hans Edvard Nørregård-Nielsen
Hans Edvard Nørregård-Nielsen er kunsthistoriker og forfatter.

Han blev magister i 1975 fra Københavns Universitet, dog efter først at have læst teologi i en periode. I årene 1971-1978 var han kunstkritiker ved Dagbladet Information og fra 1978 til 1988 museumsdirektør ved Ny Carlsberg Glyptotek.

I 1988 blev han formand for Ny Carlsbergfondet, og i den egenskab har han været med til at bestemme, hvad der skulle hænge på de danske kunstmuseer, hvilke kunstnere der skulle støttes, og hvilke museer der skulle bygges.

Bygningen af kunstmuseet ARoS i Aarhus er blandt andet muliggjort med støtte fra Ny Carlsbergfondet. Hans Edvard Nørregård-Nielsen var faktisk formand for Ny Carlsbergfondet i 25 år og var hvert år med til at uddele mellem 40 og 60 millioner kr. til kunst i Danmark.

Flittig forfatter

Hans Edvard Nørregård-Nielsen har gennem alle årene været en flittig forfatter og har udgivet mere end 20 bøger om alt fra Danmarks natur over guldaldermalere til bøger om H.C. Andersen.

Senest har han skrevet et to-bindsværk om Limfjorden. En flot coffee-table-book med billeder af den anerkendte fotograf Kirsten Klein.

Erindringer fra Vestjylland til Italien

Mands minde er titlen på første del af forfatterens erindringer. I den beretter han kærligt om store og små begivenheder fra barndommen i den lille vestjyske by Sdr. Nissum, hvor han voksede op i fattige kår.

Forfatteren er født i 1945 og samtidig med, at han beretter om det nære, hjem og familie, er hans bog også en beskrivelse af livet i en bondekultur, som det formede sig i 50’erne. I de næste bind skriver han om gymnasietiden i Ribe på en skole, hvor ånden ikke fløj synderligt højt, om ægteskabet med Regitze, forældrerollen og det daglige liv i Ordrup og ikke mindst livet i Danmark i 60'erne.

Erindringsbøgerne slutter med titlen Som sagt, som mere er betragtninger om udviklingen før og nu, end det er en egentlig forsættelse af de tidligere bøger. Bogen er skrevet, mens forfatteren var på en kur i Italien. Det er en stærk personlig og melankolsk kommentar til udviklingen og de værdier, han føler er gået tabt i det danske samfund.

Æresbevisninger på stribe

Hans Edvard Nørregård-Nielsen har gennem årene modtaget en række æresbevisninger. For erindringsbogen Riber Ret fik han i 2001 De gyldne Laurbær og i 2012 modtog han Læsernes Bogpris for bogen om Limfjorden.

Senest modtog han i 2013 Ingenio et arti, som er den officielle medalje til belønning af fremtrædende kunstnere og videnskabsmænd. Prisen er indstiftet i 1841 af Christian den 8.

20. maj 2015

Bøger af samme forfatter