Forfatterportræt

Ian Fleming

Silhuet af Ian Fleming
Mange ved sikkert, at bøgerne med James Bond, den berømte agent 007, er skrevet af Ian Fleming. Men hvem var han egentlig?

Familiebaggrund

Ian Lancaster Fleming blev født i 1908 i en velstående familie, der blandt andet ejede en stor bank. Hans far, Valentine Fleming, var medlem af parlamentet og deltog i første verdenskrig med rang af major. Han faldt på Vestfronten i 1917.

Noget blakket skolegang

Ian Fleming gik på det berømte Eton universitet, hvor hans største bidrag var præstationerne på atletikbanen, ikke det rent akademiske. Hans livsstil med hurtige biler og damebekendtskaber blev for meget for Eton, som overtalte hans mor til at tage ham ud. Herefter kom han på militærakademiet Sandhurst. Her var han under et år og forlod det uden eksaminer, men med en kønssygdom.

Han søgte om en stilling i Udenrigstjenesten, men bestod ikke optagelsesprøven. Han blev i stedet reporter på nyhedsbureauet Reuter og blev blandt andet sendt til Moskva for at dække en spionsag. Her viste han sig at være en dygtig reporter. 

I 1933 begyndte han at arbejde i en bank i håbet om at blive rig. Det lykkedes ikke, så han tog tilbage til Sovjetunionen som reporter. Herfra sendte han, ved siden af jobbet som reporter, militære oplysninger til Udenrigsministeriet i London. 

Karrieren under anden verdenskrig

Da anden verdenskrig brød ud, blev Fleming ansat i Royal Navys efterretningstjeneste, hvor han senere fik graden kommandør. Han var blandt andet leder af operationer, der skulle forhindre tyskerne i at ødelægge deres arkiver, inden de trak sig tilbage. Han planlagde også operaton Goldeneye, som gik ud på at kunne opretholde forbindelsen til Gibraltar, hvis det skulle blive besat af tyskerne. 

Efter krigen flyttede han til Jamaica. Han tegnede selv sit hus og kaldte det Goldeneye.  Her skrev han sin første roman Casino Royale, mens han ventede på, at hans elskerindes skilsmisse gik igennem, så de kunne blive gift.

Hvordan James Bond fik sit navn

Hovedpersonen i hans romaner er den berømte agent James Bond, kodenavn 007. Han lever et luksusliv med hurtige biler og mange damebekendtskaber. Fleming fik navnet fra den amerikanske ornitolog James Bond, der var forfatter til en guide om caribiske fugle. Sådan blev James Bond født.

Siden blev det til 12 romaner med James Bond som hovedperson. Sådan cirka en om året og han nød godt af den økonomiske succes, de medførte.

Ian Fleming levede usundt og døde af et hjerteanfald i 1964, 56 år gammel og er begravet på kirkegården i Sevenhamton ved Swindon vest for London.

30. september 2020

Bøger af samme forfatter