Forfatterportræt

Ida Jessen

Ida Jessen
Ida Jessen skriver indenfor den nordiske, realistiske fortælletradition.

Inspirationen kommer ifølge hende selv fra Tom Kristensen, Knut Hamsun, Selma Lagerlöf og Kerstin Ekman. 

Ida Jessen er født i Sønderjylland i 1964. Hun debuterede med novellesamlingen Under sten i 1989 og har siden skrevet en række noveller, romaner og børnebøger. Derudover har hun oversat cirka 30 skønlitterære værker fra engelsk, norsk og svensk.
 

Hvium-trilogien

Mange af Ida Jessens bøger er blevet rost af anmelderne, og hun har vundet flere priser. Blandt andet BG Banks Litteraturpris i 2006 for romanen ”Det første jeg tænker på” og De Gyldne Laurbær i 2010 for romanen Børnene. De to bøger udgør anden og tredje del af en trilogi, som foregår i den fiktive Limfjordsby Hvium. Første del af serien er romanen Den der lyver.
Personerne i Hvium-trilogien går igen i alle tre bøger som henholdsvis hoved- og bipersoner. Derigennem bliver deres forhold til hinanden genfortalt på nye måder. Det gør, at landsbyen Hvium og dens indbyggere kommer til at fremstå meget realistisk.
 
Omgivelserne har i det hele taget stor betydning i Ida Jessens bøger. Handlingen foregår oftest i små landsbysamfund og livet dér beskrives på godt og ondt. Der sladres om hinanden, men der er også ofte et sammenhold og ønske om at hjælpe hinanden.
 

Mennesker i krise

De fleste af Ida Jessens bøger handler om mennesker i personlige kriser, som for eksempel grunder i skilsmisse, utroskab eller tab af et familiemedlem. Det er ofte kvindelige karakterer, der er i centrum.
For eksempel i romanen Børnene, der handler om sundhedsplejersken Solvej, som flytter til Hvium for at genopbygge forholdet til sin datter. Datteren bor hos faren, fordi Solvej valgte at forlade dem til fordel for en anden mand. Portrættet af Solvej, hendes kamp med skyldfølelsen og forsøget på at komme datteren nær igen er meget gribende.
 
En af Ida Jessens nyeste bøger hedder Ramt af ingenting og har også en kvindelig karakter i centrum.  Bogen kaldes en ”glemmebog” og kan i stil minde lidt om dagbogsoptegnelser. Det er en fin og tankevækkende lille fortælling om en kvinde, der forsøger at finde tilbage til sig selv efter et forlist kærlighedsforhold.
 
Hvis du er til gode psykologiske portrætter skrevet i en realistisk stil, skal du ikke snyde dig selv for Ida Jessens bøger. 
 
7. april 2014

Bøger af samme forfatter