Forfatterportræt

Jørn Riel

Forside fra bogen Mit livs skrøne
Jørn Riel er en skattet dansk forfatter, eventyrer og ikke mindst en fremragende fortæller. Han er især kendt for sine såkaldte skrøner fra henholdsvis Grønland og Sydøstasien. Underholdende, skøre og ofte forbløffende små fortællinger, der altid har mindst et gran af sandhed i sig.

Først som 40-årig debuterede Jørn Riel som forfatter med Mine fædres hus fra 1970. Siden da er det blevet til over 60 bøger, hvoraf en hel del er oversat til mange sprog. For nyligt kunne den endnu aktive forfatter fejre sin 90 års fødselsdag.

Udlængslen trak

Jørn Riel har levet et liv præget af udlængsel og eventyrlyst. Han er født i 1931 og opvokset i Odense, men familien flyttede senere til København. Sceneskiftet til den hektiske storby gjorde indtryk på den unge Jørn, og den tid i hans liv har blandt andet givet inspiration til to af hans romaner: En antikvarboghandlers erindringer fra 1998, der omhandler et karikeret Vesterbro før saneringen, samt den delvist selvbiografiske Du bor i dit navn fra 1976.

Udlængslen kom tidligt. Under påskud af at være taget til Jylland, tomlede han med en kammerat til Paris igennem efterkrigstidens Europa. Senere var det særligt Grønland, der trak.

Blandt isbjørne og fangstmænd

Som 20-årig rejste Riel til Grønland og arbejdede det følgende årti som radiotelegrafist og stationsleder på den afsides Ella Ø. Her levede han blandt de barske fangstmænd, en gruppe af norske og danske pelsjægere. Vinteren på Nordøstgrønland er lang, og tiden blev blandt andet brugt på at fortælle røverhistorier.

Skrønesamleren - fra ishav til jungleaber

Jørn Riel begyndte tidligt at skrive nogle af disse historier ned, og de dannede senere grundlag for hans samlinger af skrøner som eksempelvis den humoristiske En arktisk safari og andre skrøner fra  1975.
Senere i livet var det Sydøstasien og særligt Malaysia, der trak, og her er Jørn Riel stadig  bosat i dag. Livet i junglen og storbyerne har kastet lige så fantasifulde fortællinger af sig som det arktiske ishav.

Hvad enten man selv er bidt af en gal eventyrer eller ej, så er Jørn Riels humoristiske, lunefulde og absurde fortællinger underholdning i verdensklasse. 

26. januar 2022

Bøger af samme forfatter