Forfatterportræt

J. K. Rowling

Silhuet af J. K. Rowling
Joanne Rowling er en engelsk forfatter også kendt som Robert Galbraith. Dog allermest kendt som kvinden, der opfandt Harry Potter. Men Rowling er mere end trolddom og fantasy og hendes krimier er klassisk britiske.

Rowlings livshistorie er i sig selv et eventyr. Da hun var seks, skrev hun sin første bog. Da hun var 25, fik hun ideen til Harry Potter. Syv år efter udkom den første Harry Potter-bog.

En magisk verden

Varemærket Harry Potter blev en industri i uendelig vækst og det mystiske univers knopskyder stadig, også litterært. For eksempel lærebøgerne om trolddomskunst og om Quidditch, det boldspil som troldmandseleverne spiller på flyvende koste.

Harry Potter vokser op i forstaden blandt onde og fantasiløse almindelige mennesker, skønt han er født ind i en troldmandsslægt. Nu skal han bekæmpe det onde, men han skal også begå sig, som alle børn, i en uretfærdig verden med plejefamilie, mobning og usikkerhed.

Det hverdagsagtige kostskoleliv blandet op med magi, var en uimodståelig eliksir for børn verden over, som begyndte at læse bøger.

Mindre magisk forhistorie

Rowling blev født i 1965 og voksede op i Cloucestershire i England i en tryg middelklassefamilie, som dog blev præget af morens langvarige sygdom i hendes teenageår, og død da Joanne kun var 25.  Hun gik på universitetet, læste i Frankrig, havde småjobs i London og blev gift og fik barn i Portugal.

Ægteskabet blev kort og snart flyttede hun til Edinburgh med sin lille datter og begyndelsen til en børnebog, om én som hed Harry. Det var trange tider, en overgang var Joanne på bistandshjælp og der skulle 12 afslag til før bogen udkom.

Charmerende krimi for voksne

I 2012 kom voksenbogen Den tomme plads, som handler om skærmydsler i lillebyen Pagford og fik blandede anmeldelser. Anderledes gik det med krimien Gøgens kalden, skrevet under pseudonymet Robert Galbraith.

Gøgens kalden er den første af fem i serien om makkerparret Strike og Ellacott. Plottet er troværdigt, detektiven genial og underspillet, og sekretæren lidt af en opdager, som på fortryllende vis bringer orden i sagerne.

Joanne Rowling blev gift igen i 2001 med lægen Neil Murray, har tre børn og bor i Edinburgh. På Twitter og sin blog, opdaterer hun jævnligt om sit arbejde og deltager gerne i samfundsdebatten om for eksempel Brexit. Rowling var i mod. Senest har hun været i stormvejr over nogle ytringer om biologisk køn og identitetspolitik.

28. februar 2022

Bøger af samme forfatter