Forfatterportræt

James Clavell

Silhuet af James Clavell
James Clavell, født 1921 i Sydney som søn af en engelsk søofficer som var udstationeret i Australien. Han var en australsk forfatter med et mangesidigt talent. Ud over at skrive flere verdenskendte romaner, var han også manuskriptforfatter og instruktør.

Militær karriere

Han begyndte sin militære karriere i Det engelske kongelige artilleri og blev trænet i ørkenkrig. Efter angrebet på Pearl Harbor blev han overført til Singapore for at kæmpe mod japanerne. Undervejs dertil blev hans skib torpederet og de overlevende blev taget op af et hollandsk skib.

Kaptajnen på dette skib husker ham som en galning, der insisterede på at komme i land i nærmeste havn, hvor han ville kæmpe mod japanerne, selvom han ikke havde våben.

Tiden som krigsfange

Under kampe på Java blev han såret og taget som krigsfange af japanerne og blev overført til en lejr i Singapore. Kun én ud af hver femtende overlevede. Selv skrev han, at han så fangeskabet som et universitet, for hans medfanger kom fra alle mulige uddannelser, hvoraf han kunne lære en masse.

Dog oversteg den evige sult alt. Clavell var overbevist om, at hvis ikke amerikanerne havde brugt atomvåben over Japan, havde han ikke overlevet.

Clavell talte aldrig om sine oplevelser som krigsfange med nogen, end ikke sin kone. Gennem mange år havde han altid en dåse sardiner på sig og var meget opmærksom på udsmidning af mad. Mareridt, nervøs mave og manglende søvn kæmpede han med i årevis.

Efter krigen, med rang af kaptajn, blev en motorcykelulykke enden på hans militære karriere.

Forfatterskabet

Hans interesse for specielt den japanske kultur og historie fik han som australsk soldat og krigsfange på Java og Singapore. Bogen Shogun gik som TV-serie verden rundt og vandt flere priser.

James Clavell døde i Schweiz 1994, 73 gammel. Hans motto var: Jeg er ingen forfatter, men en historiefortæller. Jeg er ingen litterær person overhovedet.

Bedøm selv ved at læse hans herlige og storslåede romaner. Fyldt med drama, heltemod, skurke og kynisme i fantastiske omgivelser.

God fornøjelse.

24. marts 2020

Bøger af samme forfatter