Forfatterportræt

Jeffrey Archer

Silhuet af Jeffrey Archer
Jeffrey Howard Archer, født 1940, er en af de mest populære og bedst sælgende engelske spændingsforfattere. Han skriver ofte om fattige, som kæmper sig til tops, bliver rige og får magtfulde venner, indtil fortiden indhenter dem.

Cliftonserien

Herhjemme er han bedst kendt for romancyklussen om familierne Clifton og Barrington, som man følger fra starten af 1920´erne gennem krig, kærlighed, økonomiske op- og nedture, politiske karrierer og intriger. Utroligt velskrevet og fængslende læsning.

Historiefortælleren

Man skulle næsten tro, at det var hans eget liv, han skrev om, og det er nok heller ikke helt forkert. Det startede allerede i studietiden, hvor han opdigtede en falsk universitetsgrad fra Californien for at komme ind på selveste Oxford Universitet. Virkeligheden var, at det eneste han havde, var et brevkursus i bodybuilding.

På Oxford deltog han på atletikholdet som løber, men var berygtet for at tyvstarte. Han påstod senere, at han havde deltaget i de olympiske lege. I 1970´erne blev han valgt til parlamentet for de konservative, men en økonomisk skandale i form af en aktiespekulation førte til hans personlige konkurs.

Storheden

Det blev starten på hans omfattende forfatterskab. Han var ni uger om at skrive sin første bog i 1975, og den blev solgt i en million eksemplarer. Pengene væltede ind, og han steg i graderne hos de konservative. På højden af den politiske karriere var han næstformand i partiet. Han var en karismatisk mand, der kunne skaffe millioner til partiet. Margaret Thatcher, John Major og William Hague var begejstrede og overhørte alle advarsler.  

En avis afslørede, at han havde besøgt en prostitueret på et hotel. Han var gift og havde to børn. Archer lagde sag an mod avisen, der havde afsløret ham. En sag han i første omgang vandt, da venner gav ham et falsk alibi og dermed holdt hånden over ham. Han fik 500.000 pund i erstatning af avisen.

Efter storheden kommer faldet

Da Archer senere stillede op som kandidat til borgmesterposten i London, blev det for meget for netop den ven, som havde givet ham et alibi og skandalen rullede. En ny retssag og fire års fængsel for falsk forklaring og falske beviser. Stor skandale i det bedre borgerskab og han blev smidt ud af de konservative.

Ny storhed

I dag fortsætter han sit succesfulde forfatterskab, og han betegner sig selv som en fantastisk historiefortæller. Og det må man jo give ham ret i. Både i hans forfatterskab og hans private liv.

Læs hans historier og bedøm selv.

25. september 2020

Bøger af samme forfatter