Forfatterportræt

Jojo Moyes

Silhuet af Jojo Moyes
Her er bøgerne, der får forhærdede anmeldere til at græde.

Jojo Moyes er en moderne mester udi hjertevarme fortællinger og har fået millioner af læsere til at købe og elske sine bøger. Hun er blevet kaldt den britiske dronning af feel good. Og feel good gør man, når hverdagens mirakler blandt både almindelige - og knap så almindelige - mennesker får hjerterne til at gløde. Og med til at føle godt, hører som bekendt en velbehagelig tudetur. Moyes leverer begge dele. Og sine steder endda med humor.

Jojo Moyes er født i 1969 og har to gange modtaget den engelske pris Romantic Novel of the Year.

Skibet er ladet med … kvindeliv

Hendes første roman på dansk er Brudeskibet fra 2006. En fiktiv fortælling over en autentisk historisk begivenhed. Fire kvinder deler kahyt på deres skibsrejse fra Australien til England i 1946. Det er lige efter krigen og de skal møde deres udkårne, som de knap nok kender.

Men Moyes skriver ikke kun om fortiden og faktisk har hun sans for både nutid og skæve eksistenser. Hun har tidligere arbejdet som rengøringsdame og bartender og de erfaringer fornægter sig ikke i bøgernes karakterer. Siden blev hun journalist og arbejdede som sådan i ti år før hun sprang ud som romanforfatter i 2002.

Mig før dig – livets alvor

Sit store gennembrud fik hun i 2012 med romanen Mig før dig. Ung fattig kvinde møder flot rig mand. Men hold nu fast – han er lam og sidder i kørestol og bogens tema er aktiv dødshjælp. Hvis man vil røres, kan denne bog gøre arbejdet. Benhårde kritikere verden over lod sig fange og endte med opløste ansigter og en følelse af forladthed da bogen var slut.

Mig før dig blev da også filmatiseret i 2016 og er som den eneste af Moyes bøger efterfulgt af en to’er, nemlig Efter dig fra 2015.

Jojo Moyes er som et varmt helle i en mørk vintertid. Slå fødderne op under uldplaiden. En kande varm te, inden for rækkevidde – og så kan februar bare komme an.

Moyes er født i London i 1969 og bor i dag med mand og tre børn på en gård i Essex.

23. februar 2017

Bøger af samme forfatter