Forfatterportræt

Karin Slaughter

Forfatter til to krimiserier. Først om retsmedicineren Sara Linton og senere om opdageren Will Trent.

I Karin Slaughters krimier behøver man ikke selv skabe billederne. Afrevne lemmer, blod og indvolde, og ting man kan gøre mod kroppe, bliver nøje udmalet. For ikke at sige dissekeret. Trods det, eller måske netop derfor, findes forfatterens romaner i 17 millioner eksemplarer på 30 sprog. 

Mere vold

Vi vil nemlig gerne læse om vold. Og det gælder også for kvinder, mener Karin Slaughter. I modsætning til i Slaughters barndom, hvor hendes bedstemor måtte læse sit kulørte volds-billedblad i smug, står kvinder i dag ved denne lyst.

To krimiserier

Slaughter har skrevet to krimiserier. Først om retsmedicineren Sara Linton og senere om opdageren Will Trent. I bøgerne om Will Trent bliver der skruet en tand op for ondskaben i forhold til de tidligere romaner med Sara Linton i hovedrollen.

Dybere bekendtskaber

Men selv om Karin Slaughters bøger lever godt op til hendes efternavn, er det ikke splatter det hele. Hun skriver direkte, men med perspektiv og facetterede karakterer, som læseren har lyst til at følge. Som for eksempel Will Trent, der har en høj opklaringsprocent og en dyb hemmelighed.

Han er ordblind og tror, at hans karriere er slut, hvis nogen opdager det. Så han må sno sig. Også mellem paragrafferne. Men han får hjælp fra computerens taleprogram og hjemmegjorte systemer. Og masser af bluff: Will Trent har altid glemt sine læsebriller.

Virkeligheden i Georgia

De grusomme mord og pirrende plot udspiller sig i en hverdagskulisse, som den ser ud omkring forfatterens hjemstavn i Atlanta. Med klasseskel, racisme, korruption og magtmisbrug. Hendes sprog er ligetil og dialogerne er direkte. Sådan taler folk, tænker man.

Og så er der kærlighed og en god portion sex. Men også andre nære relationer til for eksempel chefen og kollegerne.

Storytelling i sydstatsblodet

I Karins barndom kom hun med sin bedstemor i kirke og her lærte hun noget om at fortælle historier. Først sagde man pænt goddag, til alle man mødte. Men i samme øjeblik de var væk igen, fulgte nærmere detaljer om personens utroskab eller drikkeri. Karin så, at der altid er en bagside af det, som øjet ser.

Sidst i 1970’erne dræbte Atlanta-barnemorderen 28 børn. Dette vendte op og ned på barndommen i Georgia. Nu blev børnene nærmest låst inde. Det var slut med at lege udenfor og først komme hjem til spisetid. Nu stod den på fjernsyn og læsning på det lokale bibliotek i stedet.  Grunden til de pirrende historier var lagt.

Karin Slaughter er født i 1971 i Georgia, USA. Hun har skrevet, indtil videre, 25 bøger.

24. september 2015

Bøger af samme forfatter