Forfatterportræt

Kate Atkinson

Tilfældigheder og sammenfald er gennemgående temaer i Atkinsons bøger. De fleste af hendes bøger hører til i krimigenren.

Forfatteren

Kate Atkinson er født i 1951 i York i England. Hun har forsket i litteratur og undervist på universitetet i Dundee. Hun sendte i 1988 en tekst ind til en novellekonkurrence og vandt. Det gav hende blod på tanden i forhold til at blive forfatter. I 1995 debuterede hun som 44-årig. Og hvilken debut. Romanen blev en stor succes og snuppede prisen ”Whitbread Book of the Year” for næsen af Salman Rushdie. 

Siden da har hun levet af at skrive. De fleste af hendes bøger hører til i krimigenren, men hun er en lidt usædvanlig krimiforfatter. Hun bruger nemlig mange litterære referencer i sine bøger og hendes persongalleri er mere nuanceret end i de fleste andre krimier.  

Blødkogt krimi med eks-betjenten Jackson Brodie

Kate Atkinson opfatter ikke sig selv som krimiforfatter, men hendes bøger er bygget op om klassiske krimielementer. En detektiv som hovedperson og mord og andre mysterier som rød tråd gennem hele historien.

I serien på fire bøger om eks-betjenten Jackson Brodie, har vi ved første øjekast med klassisk krimi at gøre. Som de fleste roman-detektiver er Jackson Brodie fraskilt og forholdet til ekskonen og datteren fungerer ikke særlig godt. Det lyder måske lidt trivielt, men der er overraskelser og finurligheder undervejs, og når man lige tror man ved alt, så viser der sig nye sider.  

Kate Atkinsons krimier ligger i den blødere ende af hårdhedsskalaen. Der er skam nok af spænding og mord undervejs, men vi har ikke med udpenslet vold at gøre.

Sammenfald og familietragedier

Tilfældigheder og sammenfald er gennemgående temaer i Atkinsons bøger. For at fremhæve dette fortæller Atkinson ofte en historie fra flere vinkler. Vi møder også tit et opgør med det traditionelle familieliv. Personerne i bøger har ofte en tragisk opvækst bag sig og søger derfor væk fra de normale familiemønstre.

Kompleks roman om tilfældighedernes spil

For at bryde ud af rollen som krimiforfatter skrev Kate Atkinson i 2013 bogen Liv efter liv, der året efter udkom på dansk. Romanen fik hurtigt et stempel som eksperimenterende, men det benægter Atkinson at den er.

Temaet er igen tilfældigheder. Gennem en del af det tyvende århundrede følger vi kvinden Ursula Todds liv. Hun fødes i 1910 og romanen giver et godt indblik i, hvordan en engelsk familie levede i tiden omkring de to verdenskrige.

Strukturen er kompleks, da romanen ofte skifter i tid. Derudover dør og genfødes Ursula hele tiden. Netop for at vise, hvordan tilfældigheder spiller ind i menneskers liv. Hun dør blandt andet ved en fødsel, ved et fald fra et vindue, af influenza og da hun bliver banket af en voldelig ægtemand.

Ursula bliver efterhånden klar over, at hun genfødes og det gør, at hun begynder at tænke mere bevidst over sine valg. For alle valg har konsekvenser.

4. november 2015

Bøger af samme forfatter