Forfatterportræt

Ken Follett

Silhuet af Ken Follett
Ken Follett, der er født i 1949, er en walisisk forfatter, som har meget stor succes med spændingsbøger og historiske romaner. Han er på listen over de 100 mest sælgende forfattere i Storbritannien med mere end 100 millioner solgte eksemplarer. En absolut sværvægter.

Barndommen

Ken Follett boede sine 10 første leveår i Wales sammen med sine forældre, som var meget religiøse. Det var forbudt for børnene at se TV, og han udviklede derfor tidligt sin interesse for at læse bøger. Da han var 10 år flyttede familien til London, hvor han senere læste filosofi på universitetet og blev interesseret i politik.

Gennembruddet

Efter sin eksamen flyttede Ken Follett til Cardiff, hvor han arbejdede som journalist i tre år. Herefter gik turen tilbage til London, hvor han i midten af 1970’erne blev redaktør for et mindre forlag.  Der var her, han samtidig begyndte at skrive skønlitteratur. Hans første bog gav netop et så stort honorar, at han lige havde råd til at få sin bil repareret. Med bogen Storm-øen fra 1978 fik han sit internationale gennembrud. Lige siden har alle hans bøger ligget på bestsellerlisterne i England, USA og mange andre steder.

Bøgerne

Som sagt består Folletts forfatterskab både af historiske romaner og spændingsbøger. Han lagde ud med at skrive thrillere, men senere har han kastet sig over det historiske. Mest kendt er nok hans murstensroman Jordens søjler, der blev udgivet i 1989. Romanen foregår i 1100-tallets England, hvor man følger opførelsen af en katedral. Fortællingen sammenfletter sammensværgelser, historiske begivenheder og udviklingen af gotisk arkitektur i en medrivende roman. Efterfølgeren Uendelige verden udkom i 1997.

Politisk aktiv

I 1984 blev Ken Follett gift med sin anden kone, Barbara, som var medlem af parlamentet for Labour i perioden 1997-2010. Ken Follett selv er et prominent medlem af Labour, især kendt for sin økonomiske støtte til de forskellige kampagner og kandidater.

Holder du af en veldokumenteret historisk roman eller er du til spænding, så er der noget at hente hos Ken Follett. God læselyst.

1. august 2013

Bøger af samme forfatter