Forfatterportræt

Kirsten Holst

Silhuet af Kirsten Holst
Kirsten Holst var en af de første kvindelige forfattere i Danmark, der skrev krimier. Hun skrev også lette spændingsbøger til børn og unge. Derudover skrev hun fiktion for Danmarks Radio, var oversætter og brevkasseredaktør ved ugebladet Familie Journal.

Hun debuterede i 1976 som 40-årig med en børnebog, og samme år vandt hun en konkurrence med krimien De unge, de rige og de smukke. Bogen blev også hendes gennembrud og reddede familiens økonomi. I alt blev det til mere end 35 bøger.

Hun var gift med forfatteren Knud Holst, og de havde sammen 3 døtre, hvoraf den ældste er Hanne-Vibeke Holst. Hun har blandt andet skrevet bogen Knud den store om sin far og livet i familien. Det siges, at Knud Holst var jaloux på både sin kone og sin datter, fordi de havde større succes med deres bøger, end han selv havde.

Ungdomsbøger om liv og død og kærlighed

Kirsten Holsts ungdomsbøger skiller sig ud fra hendes øvrige bøger. De handler om unge mennesker med almindelige ungdomsproblemer, og så sker der noget skelsættende.

I Også om mange år, mister pigen Nete sin mor til kræft. Bogen handler om Netes udvikling og afklaring, og det er en smuk historie om liv og død.

Min ven Thomas handler om Claus og hans ven Thomas, som er bøsse og har aids. Bogen kom i 1980’erne, da aids var på sit højeste, og handler om kærlighed, venskab, sladder og fordomme og om at turde stå ved sine holdninger.

Begge bøger tager alvorlige emner op, men der er en tro på livet og fremtiden for hovedpersonerne. Bøgerne er velegnede til både unge og voksne.

Enkle opklaringskrimier fra provinsen

Kirsten Holsts krimier er skrevet i traditionel forstand med en forbrydelse, der skal opklares. Der er ikke megen blod i, for det vigtige er selve opklaringsarbejdet. De foregår i provinsen og gerne i Nordjylland. Mange af krimierne har politifolkene Høyer og Therkelsen med, og man følger både med i opklaringen og i deres privatliv.

Kirsten Holst er født i 1936 i Lemvig. Hun boede det meste af sit liv i Nordjylland og ved Vejle. Disse steder er gennemgående i hendes forfatterskab. Bylivet, landskaberne og naturen. Kirsten Holst døde i 2008.

Hvis man har lyst til en god og enkel krimi eller en vedkommende ungdomsbog, så læs Kirsten Holst.

God fornøjelse.

28. april 2021

Bøger af samme forfatter