Forfatterportræt

Len Deighton

Silhuet af Len Deighton
Len Deighton er en anerkendt forfatter af spionromaner, hvor tingene ikke altid er, som man tror. Der spioneres mod fjenden, men der bages også rævekager internt mellem spionerne.

Opmærksom iagttager

Len Deighton har selv udtalt, at forfattere som ham har en hel del til fælles med spioner. Med det mener han, at han også godt kan lide at lytte til samtaler, uden at folk ved det.

Måske kommer det fra hans barndom, hvor hans far var chauffør og hans mor kokkepige i samme hus, og hvor hans familie flyttede ind under 2. verdenskrig. Her var selvfølgelig rangforskelle mellem herskab og tjenestefolk, men også blandt tjenestefolkene var der rangstridigheder. Her var nok at lytte til og iagttage for en nysgerrig dreng.

Varieret arbejdsliv

Deighton arbejdede som jernbaneassistent, indtil han blev indkaldt til tjeneste i Royal Air Force. Derefter blev han uddannet fra en kunstskole i London og havde efterfølgende et varieret arbejdsliv, blandt andet som illustrator af bøger og magasiner og som ansat i et reklamebureau. Senere skrev han også kogebøger og var ansat på en avis som madkorrespondent.

Konflikten mellem øst og vest

Under en lang ferie skrev Deighton sin første bog, Lynaktion Ipcress, som udkom i 1962. En klassisk spionroman om konflikten mellem øst og vest, men mere usædvanligt med en agent fra arbejderklassen. Den blev senere filmatiseret, som flere af hans efterfølgende bøger også blev.

Mange af Deightons bøger handler om det delte Tyskland, blandt andet bogen Begravelse i Berlin. Også serien om agenten Bernard Samson handler om konflikten mellem øst og vest. Her er agenten Bernard Samson rundet af arbejderklassen, han har svært ved at gøre karriere, da han hverken har uddannelsen eller forbindelserne og i øvrigt også er for rapkæftet.

Dobbeltagenter og dobbeltforræderi

Det er gennemgående i Deightons spionromaner, at klasseskel, snobberi og intriger på arbejdspladsen spiller en stor rolle. Der er dobbeltagenter, og det er ikke kun fjenden, der bliver bedraget, også internt på arbejdspladsen begås der forræderi.

Handlingen i bøgerne er ofte kringlet og dobbeltbundet, og Deighton giver gerne detaljerede beskrivelser af spændende teknik og elektronik.

Deighton regnes for en af sin tids bedste forfattere af spionromaner og sammenlignes med andre forfattere som Ian Fleming og John le Carré.

Han er født i London i 1929 og skrev sin sidste bog i 1997.

16. december 2022

Bøger af samme forfatter