Forfatterportræt

Linn Ullmann

Linn Ullmann
Linn Ullmann er forfatter, journalist og kulturkritiker. Det er svært at sætte hendes forfatterskab i bås, men et af de gennemgående temaer er familien og medlemmernes indbyrdes forhold.

Norske Linn Ullmann er datter af den verdenskendte svenske filminstruktør Ingmar Bergmann og den norske skuespillerinde og forfatter Liv Ullmann. Under sin opvækst boede Linn Ullmann det meste af tiden hos sin mor, men hver sommer tilbragte hun en måned hos sin far på Fårö i Sverige.

I en periode boede Linn Ullmann i USA, hvor hun blandt andet læste litteratur på et universitet i New York. Hun blev færdig med sin kandidat i 1988 og startede derefter på en ph.d. som hun dog ikke færdiggjorde. Hun flyttede i stedet tilbage til Oslo for at arbejde som kulturjournalist på den norske avis Dagbladet og senere på andre aviser. Hun er ud over sit forfatterskab også en kendt og respekteret kulturkritiker.

Forfatterskabet

Linn Ullmann debuterede i 1998 med romanen Før du sover. Allerede inden udgivelsen blev bogen solgt til 15 lande. Hun følte, at romanen fik en masse opmærksomhed på grund af hendes berømte forældre og ville trække udgivelsen tilbage, men hendes forlægger talte hende fra det.

Hovedpersonen Karin Blom i romanen er del af en farverig og særpræget familie. Handlingen foregår primært i 1990’ernes Oslo, men der trækkes også tråde til den del af Blom-familien, der udvandrede til USA i 1930’erne.

Romanen Det dyrebare har også familien som omdrejningspunkt, men med et twist af krimi. Den 19-årige barnepige Mille forsvinder og hendes lig bliver først fundet tre år senere. Milles forsvinden kommer til at få betydning for den familie hun var barnepige for.

Romanen De urolige

”Jeg var hans barn og hendes barn, men ikke deres barn, det var aldrig os tre; når jeg bladrer gennem stakken af billeder, som ligger på bordet foran mig, finder jeg ingen fotografier af os tre samme. Hun og ham og mig.”

Ovenstående citat er fra selvbiografiske roman De urolige, der udkom i 2016. Romanen skildrer Linn Ullmanns barndom og opvækst. Linn Ullmanns forældre blev aldrig gift og boede aldrig sammen, men deres arbejde bragte dem ofte sammen.

Det er faren, som fylder mest i De urolige. Da Ingmar Bergmann var 87 år, besluttede far og datter at skrive en bog sammen om det at blive gammel. Det var planen, det hele skulle optages på bånd, og at Linn Ullmann skulle stille spørgsmålene og faren skulle svare. Desværre blev Ingmar Bergmann undervejs svækket af alderdom og bogen blev aldrig skrevet.

Seks år efter Ingmar Bergmanns død i 2007 genfandt Linn Ullmann optagelserne, som dannede grundlag for De urolige.

Linn Ullmann er født i 1966, hun bor i Oslo og er gift med en anden norsk forfatter, Niels Fredrik Dahl.

2. januar 2019

Bøger af samme forfatter