Forfatterportræt

Lise Nørgaard

Lise Nørgaard er en af Danmarks mest elskede forfattere, der både har skænket os tv-serien Matador og en række humoristiske bøger.

En fejlleverance fra Roskilde

Lise Nørgaard blev født i Roskilde i 1917 som en fejlleverance. Grosserer Jensen havde nemlig ønsket sig en søn, men fik kun en pige, en skuffelse han ikke kunne skjule. Faderen mente, at en kvindes rette bestemmelse var at passe hus og hjem, så Lise blev bl.a. sendt på et ophold på Sorø Husholdningsskole

Da hun senere insisterede på at få en uddannelse og fik lov til at blive elev på Roskilde Dagblad, var det ikke fordi faderen ønskede, at hun skulle være journalist. Det var for at hun skulle opdage, hvor håbløse hendes drømme var. Men det gjorde hende bare stædig, har hun senere fortalt.

Lise Nørgaard blev gift relativt ung, blev hjemmegående og fik i hurtig rækkefølge fire børn. Som 32-årig blev hun skilt, hun havde fået nok af at være hjemmegående. Hun skiver selv, at hun i den periode blev smålig, intolerant og misundelig, og at hun desuden begyndte at kæderyge af bare kedsomhed.

Karrieren

Allerede mens hun stadig var gift, var hun begyndt at skrive og sende manuskripter ind til diverse forlag. Alt kom retur. Og hver gang gjorde hun kort proces og brændte alt det returnerede. Forlagene skulle få år efter tigge og bede om lov til at udgive hendes bøger. Lise Nørgaard startede i 1947 som journalist på Politiken, hvor hun gennem nogle år fortrinsvis skrev om kvinde- og forbrugerstof samt virkede som rejsende reporter. Fra 1968 arbejdede hun på ugebladet Hjemmet, hvor hun var chefredaktør fra 1975-77.

Hun har en skarp, men letløbende pen, og hun mestrer både humor og satire, hvilket gjorde hende til en elsket leverandør af tekster til satireprogrammer i radio og TV. Fra 1967 skrev hun til Karlsens Kvarter, senere fulgte Hov hov, Uha uha og Ikk. Hun er også forfatteren bag adskillige afsnit af Huset på Christianshavn. Lise Nørgaard har også skrevet en række filmmanuskripter, bl.a. til to film med Dirch Passer.

Lise Nørgaard – grundlæggeren af Korsbæk

Du kan ikke finde Korsbæk på danmarkskortet, men rigtig mange af os føler alligevel, at vi kender byen fra TV-serien Matador, der blev vist første gang på TV i årene 1978-81. Idéen og den gennemgående synopsis var Lise Nørgaards, og hun var selv manuskriptforfatter til ca. halvdelen af de 24 afsnit. Matador skildrer livet i en lille dansk købstad, Korsbæk, med dens stærke klasse- og standsforskelle fra slutningen af 1920’erne og frem til tiden efter den tyske besættelse af Danmark. Der er ingen tvivl om, at mange af personerne i Korsbæk er inspireret af personer fra forfatterens opvækst i Roskilde. Moster Bob, som førte hus og passede børn i Lise Nørgaards barndom, genkender vi f.eks. i skyggetanten Elizabeth.

Forfatteren

Lise Nørgaards hovedværk er erindringsbøgerne, Kun en pige og De sendte en dame, fra henholdsvis 1992 og 1997. I bøgerne skildrer hun med bidsk humor og psykologisk indsigt en tidligere tidsalders pigeopdragelse og kræver kvinders ret til selvstændigt erhverv. Derudover har hun skrevet nogle få romaner og har fået udgivet adskillige causerier i bogform. Lise Nørgaard har opnået en kolossal popularitet. Hendes erindringsbøger er nogle af de bedst sælgende nogensinde i Danmark og med over en million seere til hvert afsnit af Matador, er hun en af Danmarks mest elskede forfattere. Hun blev i 1994 ridder af Dannebrog og har blandt andre hædersbevisninger modtaget De gyldne Laurbær i 1992.

21. august 2012

Bøger af samme forfatter