Forfatterportræt

Liza Marklund

Silhuet af Liza Marklund
I krimiserien om Annika Bengtzon var Liza Marklund med til at forny den skandinaviske krimi. Her kom nemlig en hovedperson, som kunne opklare en mordgåde, havde mod, vilje og ambitioner, men også to små børn, hjem, opvask og et besværligt kærlighedsliv.

Krimi med det hele

Som så mange andre svenskere lagde Liza Marklund sig i halen af den svenske tradition med samfundskritiske bøger om forbrydelser med Sjöwall og Wahlöö som forbillede. Men nu var der mere på færde.

Da Marklunds hovedperson, Annika Bengtzon, for første gang træder ind på den Stockholmske tabloidavis Kvällspressen i 1998, er det som journalistpraktikant. Øjeblikkelig bliver hun selv rodet ind i kriminalhistorien, som hun dækker. Og sådan fortsætter det bog for bog til hun selv sætter sig i chefstolen.

Bengtzon har både en fortid, en barndom og et privatliv. Det havde tidligere tiders helte og antihelte muligvis også, men for det første var de fleste mænd og for det andet hørte læseren ikke om de 95 procent af livet, som foregår derhjemme i hverdagen og relationerne på arbejdspladsen.

Annika Bengtzon er en helstøbt psykologisk profil, som får lov at udvikle sig gennem de 11 krimier, hvor Jernblod fra 2015 sætter det endelige punktum for serien. Siden har Marklund udgivet romanen Sort perle, hvor genren nu er spænding.

Spejler sig selv og sin tid

Da Liza Marklund begyndte at skrive bøger, lignede hendes liv Annika Bengtzons: Fuldtidsarbejde som journalist og to små børn. Men det var ikke et liv, hun kunne læse om nogen steder. Derfor skrev hun bøgerne, har hun senere forklaret.

Dengang som nu skriver hun om det, hun selv gerne vil læse. Og i dag er hendes verden forandret. Børnene er flyttet hjemmefra, hun har oplevet sygdom og død og er blevet mere eksistentialistisk orienteret.

Siden 2015 har hun holdt sig væk fra offentligheden og ikke givet interview til svenske aviser. Hendes tid som mediekritisk og feministisk samfundsdebattør sluttede med Annika Bengtzon. Tiden har hun brugt til at fordybe sig og skrive sin nye bog.

Ny kurs i forfatterskabet

I 2018 udkom romanen Sort Perle. Her kommer vi til et helt andet liv hos et samfund af perlefiskere på en isoleret stillehavsø. Hovedpersonen Kionas liv forandres, da en svensk skibbruden reddes i land. Spændingen stiger og snart kommer vi hele verden rundt, før vi igen er tilbage i Stockholm.

Liza Marklund er født i det nordligste Sverige i 1962. Tidligere var hun journalist på det svenske aftenblad Expressen, klummeskribent og debattør. Liza Marklund er medstifter af Piratforlaget sammen med blandt andre forfatteren Jan Guillou. Hun bor i dag i Stockholm og i Marbella på den spanske sydkyst.

18. september 2019

Bøger af samme forfatter