Forfatterportræt

Lone Kühlmann

Lone Kühlmann
Lone Kühlmann er en farverig og flittig journalist, forfatter og foredragsholder.

Lone Kühlmann er født i 1945 i København. Familien, far, mor og en 6 år ældre storebror, boede på Amager, men flyttede senere til Rødovre.

I sine erindringer beskriver Lone Kühlmann sig selv som et barn med en påfaldende uafhængighedstrang. Og hun elskede sammen med de mange børn fra kvarteret at klatre i områdets træer, især i dem, der havde grene ud over den lokale å.

Lone gik ud af skolen med topkarakterer i dansk, engelsk, tysk, fransk og historie. Karaktererne i matematik trak ned, så hun kom ikke i gymnasiet, hvilket passede hende fint, da hun hellere ville ud og se verden. Først var hun et år i huset på Gjorslevs Slot. Og som 18-årig drog hun, som au-pair pige, for første gang til USA.

Journalist

Under opholdet i USA var Lone Kühlmann nået så langt i sine overvejelser om fremtiden, at hun havde besluttet sig for at blive journalist. Drømmen var at blive uddannet på et universitet i New York, men det var ikke realistisk, så hun vendte hjem til Danmark, hvor hun fik ansættelse i båndafdelingen i Danmarks Radio. I 1967 lykkedes det hende at få en elevplads ved Lolland-Falsters Venstreblad.

Lone Kühlmann vendte i 1971 tilbage til DR og blev ansat på Radioavisen. To år efter flyttede hun til TV-Avisen, hvor hun var frem til 1988. I starten af 80’erne vendte hun for en periode tilbage til USA som vikar for TV-Avisens korrespondent.

Redaktør

I årene 1988-90 var Lone Kühlmann chefredaktør på Alt for damerne. Hendes programerklæring var, at Alt for damerne skulle være et blad for kvinder og påpegede, at der ikke er mange emner, som kvinder ikke interesserer sig for. Ingen skulle blande sig i, hvad der skulle bringes i bladet. 

Lone Kühlmann har gennem årene haft mange tillidsposter. Fra 1994-99 var hun blandt andet bestyrelsesformand for TV2, udpeget af kulturminister Jytte Hilden. 

Forfatter og foredragsholder

Efter to år forlod Lone Kühlmann Alt for damerne, og hun har siden været en efterspurgt foredragsholder, da hun er slagfærdig og underholdende at opleve. Lone Kühlmann er også en flittig forfatter og redaktør af især debatbøger og biografier. Hun har skrevet biografier om både forfatteren Edith Rode og om brødrene Price, og i 2013 udgav hun sine egne erindringer fra årene 1945-67. Bogen har titlen I medgang og medgang, en titel der meget godt dækker over Lone Kühlmanns positive tilgang til livet og hendes ukuelige livsmod.

Lone Kühlmann er gift med journalist Kai Selliken, med hvem hun har tre voksne sønner.

17. september 2014

Bøger af samme forfatter