Forfatterportræt

Maeve Binchy

Maeve Binchy skriver om kvinder, venskaber og kærlighed.

Maeve Binchys bøger foregår ofte i Irland omkring 1950’erne og hovedpersonerne er altid kvinder. Hun er blevet rost for sine stærke skildringer af disse kvinder, deres venskaber og livet i de irske landsbyer.

Forfatteren

Den irske forfatter Maeve Binchy blev født i 1940 ikke så langt fra Dublin. Hun har beskrevet sin barndom som meget glad og tryg. Hun følte sig højt elsket af sine forældre, som altid har støttet hende.

Maeve Binchy har en bachelorgrad i historie og har undervist i historie og latin.

Da hun blev gift med Gordon Snell i 1977 valgte de at flytte i hus kun få hundrede meter fra, hvor Maeve Binchy voksede op. Også hendes bror og søster valgte at bosætte sig i dette område.

Forfatter ved et tilfælde

Inden Maeve Binchy slog sig ned med hus og mand, var hun blandt andet i kibbutz i Israel og i USA, hvor hun arbejdede i sommerferielejre for børn. Hun skrev lange breve til sine forældre, hvor hun fortalte om alle sine oplevelser. De var så begejstrede for hendes beretninger, at de sendte dem til en avis, som endte med at trykke dem.

Senere kastede hun sig ud i at skrive skønlitteratur på kraftig opfordring fra sin mand, som også er forfatter. Det gik fint, skrev hun senere i en artikel. Det er i hvert fald ikke en overdrivelse.
 
Faktisk gik det så fint, at Maeve Binchy nåede at få sine bøger oversat til 37 sprog og solgt i mere end 40 millioner eksemplarer verden over. Hun kom blandt andet på avisen The New York Times’ bestsellerliste.
 
Maeve Binchy døde i 2012. Ved hendes død udtrykte Irlands premierminister Enda Kenny sin sorg. Han sagde blandt andet, at Binchys død var et kæmpe tab overalt, hvor bøger om kærlighed, håb, generøsitet og muligheder bliver læst og værdsat.

Kvindeliv i Irland

Maeve Binchys bøger foregår ofte i Irland omkring 1950’erne og hovedpersonerne er altid kvinder. Hun er blevet rost for sine stærke skildringer af disse kvinder, deres venskaber og livet i de irske landsbyer.

Selvom kærligheden spiller en stor rolle i bøgerne, er det ikke det væsentligste for Maeve Binchy.

Mine heltinder bliver ikke transformeret fra den grimme ælling til en smuk svane, har hun udtalt. De bliver i stedet selvsikre ænder, som tager ansvar for deres egne liv og problemer.

Ubrydelige venskaber

Det sker blandt andet i bogen Tara Road, som handler om to kvinder, som forsøger at slippe for deres problemer ved at bytte hus en sommer uden nogensinde at have mødt hinanden. Gennem sommeren lærer de en masse om sig selv og hinanden og efterhånden opstår et tæt venskab.
 
Også i Tænd et lys, som er Maeve Binchys første roman, er venskabet omdrejningspunktet. Her følger man Elizabeth og Aisling fra de mødes under krigen som 10-årige og her udvikler et venskab, som er en stor støtte for dem begge gennem deres livs sejre og nederlag.
 
Læs Maeve Binchys bøger, hvis du er til velskrevne romaner om kvinder, venskaber og kærlighed.

6. juli 2015

Bøger af samme forfatter