Forfatterportræt

Maren Uthaug

Maren Uthaug
Man kan godt kalde Maren Uthaug lidt af en multi-kunstner. Fra daglige tegneserie-striber i Politiken til egen blog og tre læseværdige romaner.

Rå humor og menneskets mørke sider

Maren Uthaugs forfatterskab er præget af en rå og sarkastisk humor, hvor hun har fokus på hverdagen og livet som menneske, vores søgen efter mening og vores ensomhed. Det er ikke det smukke og det lyse, der behandles, men nærmere de mørke sider af den menneskelige eksistens.

Uthaug er halvt samisk og halvt norsk og samtidig, som hun selv siger, ret dansk. Hun flyttede fra Norge til Danmark som barn og har boet her lige siden. Hun er gift og har tre børn.

Samisk, norsk og dansk

I sin romandebut Og sådan blev det, fra 2013, trækker Maren Uthaug på sine egen erfaringer fra barndommen og beskriver, hvordan den samiske pige Risten flytter med sin norske far til Danmark, hvor et helt nyt liv starter.

Det er ikke let at finde sig til rette i Sønderjylland, når man kommer fra de norske højfjelde og en helt anden kultur. Risten udvikler et tæt venskab med den vietnamesiske dreng Niels, i et forsøg på at tackle det nye liv i Danmark og ikke mindst den tyranniske stedmor Grethe, som Ristens far ligger under for.

Slægtsromaner fra mellemkrigstid til bedemænd

I slægtsromanen Hvor der er fugle, fra 2017, foregår handlingen i Norge mellem første og anden verdenskrig. Her følger vi livet fra tre forskellige perspektiver i en fyrmesterfamilie i byen Uthaug. Det er en rå og barsk historie, hvor menneskene ikke formår at leve de liv de ønsker, træffer forkerte valg og kommer på afveje.

Uthaugs tredje roman En lykkelig slutning, fra 2019, er ligeledes en slægtsroman. Her følger man bedemandsfamilien Christiansen gennem syv generationer. Historien er om døden, galskab, opportunisme og de mørke sider af mennesket. Sider man slet ikke har lyst til at tænke på, men som man samtidig ikke helt kan vende sig væk fra.

Galskaben under overfladen

Maren Uthaugs forfatterskab behandler mange sider af mennesket og vores samfund, både tabuer, kultur, fremmedgjorthed og identitet. Hun er en spændende forfatter, som ikke lægger fingrene imellem, men i stedet holder et spejl lige op foran os, hvori vi kan skimte galskaben, absurditeten og svære følelser, som lurer under overfladen.

18. september 2020

Bøger af samme forfatter