Forfatterportræt

Martin Andersen Nexø

Silhuet af Martin Andersen Nexø
Martin Andersen Nexø er Danmarks store socialrealistiske forfatter. Næst efter H. C. Andersen er han Danmarks mest oversatte forfatter. Hans værker udkom i Sovjetunionen og Østeuropa, hvor han gik sin sejrsgang på grund af sine store romaner om proletariatet.

Fra Christianshavn til Nexø

Det er 150 år siden Martin Andersen Nexø i 1869 blev født på Christianshavn. Han var fjerde barn ud af en børneflok på elleve. Familien var yderst fattig, og faderen drak. Faderen var oprindeligt fra Bornholm og arbejdede som stenhugger. Andersen Nexø knyttede sig til moderen, og hendes omsorgsfuldhed og karakter gav senere inspiration til Ditte i Ditte Menneskebarn.

Da han var otte år flyttede familien til Bornholm, hvor han kom ud at tjene som vogterdreng. Han kom i skomagerlære ligesom hovedpersonen Pelle i Pelle Erobreren.

Andersen Nexø kunne lide at skrive, og han var god til det. Snart ønskede han at blive forfatter. Det var blevet hans store ambition at tale underklassens sag gennem sine skriverier, og forskellige højskoleophold og rejser i syden bidrog til hans valg. I starten arbejdede han også som lærer og journalist.

Pelle og Ditte

Martin Andersen Nexøs hovedværker er Pelle Erobreren og Ditte Menneskebarn. Pelle Erobrerens fire bind udkom fra 1906 til 1910. I den store udviklingsroman om Pelle fortælles om arbejdernes vilkår, samt arbejderbevægelsens og andelsbevægelsens start fra sidst i 1800-tallet og ind i 1900-tallet. Pelles udvikling fra fattig og underkuet landarbejdersøn på Bornholm til arbejderleder i København er en fantastisk historie. Pelle er en igangsætter og erobrer af menneskelig ligeværdighed. På den måde er bogen mere optimistisk end Ditte Menneskebarn.

Ditte Menneskebarn er en grusom og hjerteskærende fortælling om det uægte barn Dittes og hendes families slidsomme liv i yderst fattigdom. Den handler om at blive behandlet som et udskud af andre. Optimismen er indimellem til stede, blandt andet i Dittes og hendes stedfars empatiske karakterer. Men mens Ditte og hendes familie er ofre uden muligheder for at forbedre deres vilkår, er Pelle en ener med særlig progressive evner.

I Pelle Erobreren optræder anarkisten Morten, som bliver kommunist, hvor Pelle er socialdemokrat. Morten optræder senenere i romanen Morten hin Røde og er måske Andersen Nexøs alter ego. Martin Andersen Nexø startede som socialdemokrat ligesom Pelle, men meldte sig ind i kommunistpartiet ligesom Morten.

Fængsel og flugt

Andersen Nexø blev ligesom andre kommunister arresteret 22. juni 1941. 6. september blev han løsladt af tyskerne, der på grund af hans berømmelse ville undgå en kommunistisk martyr. Han flygtede til Sverige i 1943. I 1951 flyttede han til Dresden i Østtyskland, hvor han blev æresborger og døde i 1954. Han ligger begravet på Assistens Kirkegård på Nørrebro.

Eftertiden

Martin Andersen Nexøs værker er klassikere i mange lande, og hans bøger vil aldrig blive forældede. De er et vidnesbyrd om perioder i historien, hvor underklassen levede under forhold, der desværre stadig eksisterer rundt omkring i verden. Barndomshjemmet i Nexø blev i 1990 åbnet som museum.

19. september 2019

Bøger af samme forfatter