Forfatterportræt

Michael Crichton

Michael Crichton
Michael Crichton skriver spændingsromaner, der som regel har et videnskabeligt islæt.

Michael Crichton blev født i 1942 i Chicago. Hans bøger af altid grundigt researchet og han tager nogle af de helt store etiske spørgsmål op. Emnerne i hans bøger spænder vidt, lige fra genmanipulation over tidsrejser til vikinger, pirater og dinosaurer

Filmatiserede bøger

Mange af Crichtons bøger er blevet filmatiserede af blandt andet Steven Spielberg. Bedst kendt er nok bøgerne og filmene om dinosaurerne i Jurassic Park. Her er der smæk for skillingen og tid til eftertanke, når man begynder at rode med DNA og kloning uden at have overvejet konsekvenserne. Det er alligevel de færreste af os, der ville bryde os om at skulle dele baghaven med en Tyrannosaurus Rex.

Igennem hele sin karriere har Crichton kørt et tæt parløb med Hollywood og filmindustrien, og han har også selv, indtil sin alt for tidlige død i 2008, både skrevet filmmanuskripter og instrueret flere film.

Historiske bøger og fremtidsvisioner

Ud over Jurassic Park er også Timeline blevet filmatiseret med berømte skuespillere i hovedrollerne. I Timeline kommer vi først ud i en nær fremtid, hvor det er blevet gjort muligt at rejse i tiden ved hjælp af nano-teknologi. Herefter tager vi turen gennem tidsmaskinen tilbage til middelalderens Frankrig, hvor en flok arkæologistuderende nu skal finde deres forsvundne professor, samtidig med de prøver at passe ind i datidens meget anderledes samfund.

Crichton bruger spændingsgenren som middel til at gøre almindelige mennesker opmærksomme på vigtige emner, og på hvad der kan ske, hvis ingen gør noget. Det er de helt store spørgsmål, der bliver bragt på banen indenfor etik og moral, når det handler om genmanipulation eller de nært forestående miljø- og naturkatastrofer i for eksempel Frygtens ansigt og Next.

Når man er færdig med en Crichton-bog, har man altid været ude på et hæsblæsende eventyr, men med meget stof til eftertanke.  

Er du til spænding og et godt lille gys, men hvor det for det meste ender godt for de gode, så er Crichton noget for dig.

2. oktober 2015

Bøger af samme forfatter