Forfatterportræt

Nora Roberts

Silhuet af Nora Roberts
Nora Roberts er en af de forfattere, der bare ryster romanerne ud af ærmet. Lige så let det synes at skrive dem, lige så let falder man pladask ind i hendes små universer. Og her findes kærlighed, hverdagsrealisme, personlige konflikter og et mord som er sket.

Kvinder som hviler i sig selv

Roberts hovedpersoner er handlekraftige og beslutsomme. De kan godt komme i vanskeligheder eller være født på det forkerte sted, men de kommer igennem. De fleste af hendes kvinder er godt tilfredse med sig selv.

De kvindelige hoved- og bipersoner besidder gerne interessante job som piloter, chefkokke, hus-sitters (som i babysitter, bare med boliger), borgmestre, chefredaktører og gidselforhandlere og besidder en målrettethed, der blænder den udkårne.  

Kærlighed, mystik og spænding

Jeg hørte tilfældigvis om Nora Roberts i et radioindslag i P1, hvor emnet var pinligt beskrevet sex i litteraturen, her skulle Roberts være bedre end de fleste, mente én. Det ved jeg ikke, men sex er der i hvert fald. Så døm selv.

Sproget er mundret og moderne uden at være karikeret. En spade er en spade og det kan godt blive råt, hvis det da er sådan personen taler. For vi kommer også steder hen, hvor man slet ikke taler sådan. Ikke sjældent møder den nøjsomme kvinde en velhavende mand. Og sommetider omvendt.

Og så er der jo en forbrydelse som driver historien frem. Det fungerer. Mens vi prøver at regne ud hvem som gjorde det, spreder både mystikken og romantikken sig ind mellem dagens gøremål og livets gang.

Forfatter med forretning og forstand på mænd

Først skrev hun rene kærlighedsromaner. Efterhånden fik karaktererne flere facetter, kvinderne blev selvstændige og der kom spændingselementer til.

Nora Roberts er en såkaldt bedst-sælgende New York Times-forfatter. 197 af hendes bøger har ligget på den berømte liste. Hun er typen, der har en udgivelsesplan på sin hjemmeside, så man kan se hvilke måneder de nye titler vil udkomme.

Nora Roberts er født og bor stadig i Maryland, USA. Hun har fire brødre og to sønner og har altid været omgivet af mænd. Det er sådan hun har lært at forstå mænd og hvordan deres sind fungerer.

I 1995 åbnede hun boghandlen Turn the page, som har en særlig afdeling kun til hendes bøger. Nøjagtig som sine karakterer er hun en foretagsom kvinde og hun og familien er involveret i flere forretninger i byen BoonsBoro, hvor boghandlen også ligger. Herunder et hotel, hvor værelserne er opkaldt efter romancer fra fiktionens verden.

14. oktober 2020

Bøger af samme forfatter