Forfatterportræt

Per Petterson

Silhuet af Per Petterson
Norske Per Pettersons fine bøger handler ofte om forholdet mellem børn og deres forældre. Han bruger i høj grad oplevelser fra sit eget liv.

Baggrund

Petterson er født i 1952 i Norge som søn af en dansk mor og en norsk far. Begge forældre var fabriksarbejdere, men hans far blev senere skovarbejder. Hans mor læste meget, fra Victoria Holt til James Joyce og interessen for læsning gik videre til sønnen. Fra faderen fik Per Petterson sin interesse for naturen. Faderen læste overhovedet ikke, han læste heller ikke sønnens første bøger eller kommenterede dem i det hele taget.

Per Petterson blev uddannet bibliotekar og arbejdede i en boghandel i Oslo, inden han blev forfatter. Drømmen om at blive forfatter blev vakt tidligt, inspireret af Hemingway. Alligevel skulle der gå mange år, før han fik sin første novelle med i en antologi. Han blev opdaget af en forlagsredaktør og skrev sin første roman Aske i munden, sand i skoen.

Arvid som hovedperson

I bogen Aske i munden, sand i skoen møder vi for første gang Arvid. Arvid er tæt forbundet med Per Petterson, som han fortæller i dette citat: ”Arvid er ikke mig. Slet ikke. Jeg er ikke Karl Ove Knausgård, der skriver helt tæt på sig selv, men Arvid er dele af mig. Oplevelser jeg har haft, og som jeg kan omsætte til litteratur”.

Vi følger Arvid i fem bøger mere, sluttende med Mænd i min situation, hvor Arvid er blevet skilt og er i krise.

I bogen, I kølvandet, rammes Arvid af en katastrofe, som også har baggrund i Per Pettersons liv. Hans mor, far, en bror og niece omkom i branden på Scandinavian Star i 1990. I bogen bliver det til forældrene og to brødre.

Per Petterson brød igennem internationalt med romanen Ud og stjæle heste i 2004, hvor faderfiguren igen minder om hans egen far. 

Arbejdshytten i skoven

Per Petterson har ikke lagt skjul på, at det er svært for ham at få ordene ned på papiret. Men han har en disciplineret arbejdsmetode. Hver morgen står han op og går ud i arbejdshytten i skoven, hvor han skriver på det han er i gang med..

Per Petterson vender i sine romaner ofte tilbage til beskrivelser af familielivet. Han skriver om det, der gør ondt på en både poetisk og realistisk måde.

Han fik Nordisk Råds litteraturpris i 2009 for romanen Jeg forbander tidens flod. Den er en af bøgerne om Arvid.

3. november 2023

Bøger af samme forfatter