Forfatterportræt

Sissel-Jo Gazan

Sissel-Jo Gazans bøger er, ligesom hendes liv, et enormt puslespil af videnskab, utraditionelt familieliv, og kærlighed - med et internationalt islæt. Hun var forfatter, før hun blev biolog og skrev videnskabsthrilleren Dinosaurens fjer. Men spænding er blot én brik i hendes bøger, som også kan kaldes forviklingsromaner.

Alternativ barndom

Sissel-Jo Gazan blev født i Århus i 1973. Hun voksede op i et hus i det aarhusianske ø-gadekvarter i en slags familiekollektiv med blandt andre sin mor og far, som var kærester årene omkring og efter Sissel-Jos tilblivelse. Moren er forfatter og faren journalist og halvt hollænder.

Da Sissel-Jo var fem, købte hendes mor et tomastet træskib og sejlede med sin datter i nogle år i Middelhavet, hvor Sissel-Jo oplevede at gå i skole på Menorca, bo lidt i Grækenland og lærte at skrive. Brevene hjem gjorde det ud for skole.

Aarhus i 80’erne

Tilbage i Aarhus var hun barn og ung i 80’erne. Tiden og miljøet er indgående beskrevet i romanen Blækhat. Selv om den ikke er selvbiografisk, er den spækket med egne erfaringer og sammenfald med karakterer og geografi.

Efter gymnasiet rejste hun impulsivt til Lissabon, blev i ti måneder og skrev sin første roman. Bagefter havnede hun ad omveje på biologistudiet på Københavns universitet. Undervejs blev hun gift med en tysk mand, fik sin første datter og blev skilt igen. Da barnet var halvandet år flyttede hun første gang til Berlin, hvor hun bor i dag.

Videnskab, spænding og barndomsland

Men der ventede et speciale før hun var færdiguddannet. Det blev tilfældigvis om sammenhængen mellem dinosaurer og fugle. Dét og livet på biologisk institut gav stof til Dinosaurens fjer, som udkom i 2008. Senest udkom Uglens øje, som er tredje del med flere af de samme personer fra første del, herunder politimanden Søren Marhauge og den temperamentsfulde biolog Anna Bella.

I mellemtiden er det blevet til to andre romaner. Blækhat og Hvide blomster, som hver især åbner sine egne mægtige universer set fra børne- og teenagehøjde. Hun har også skrevet de personlige guidebøger Vi elsker Berlin, og Vi elsker stadig Berlin, som hendes datter Lola er medforfatter af.

 I 2023 blev Gazan gift for tredje gang. Med en italiener. Hun drømmer om at blive gammel i Danmark for eksempel nær Aarhus. Men indtil videre er det Berlin, hvor hun bor i Mitte med sine to yngste og deres australske far om hjørnet.

23. april 2024

Bøger af samme forfatter