Forfatterportræt

Tom Buk-Swienty

Tom Buk-Swienty
Tom Buk-Swienty er både journalist og historiker. Disse egenskaber gør han flittigt brug af i sine bøger. Som historiker er han god til at finde kilder frem og som journalist stiller han de rigtige spørgsmål til kilderne for at forstå historien.

Baggrund

Tom Buk-Swienty blev født i Tyskland, men opvoksede i Sønderborg. Ganske tæt på de slagmarker han skriver om i sine historiske bøger. I 1992 blev han cand.mag i historie og amerikanske samfundsstudier og begyndte at arbejde som freelancejournalist. Blandt andet som korrespondent i USA for Weekendavisen. I 2005 blev han lektor i journalistik på Syddansk Universitet, indtil han i 2010 blev forfatter på fuld tid.

De historiske bøgers skabelse

Tom Buk-Swienty siger selv, at det sværeste ved at skrive historiske bøger er, at alle kilder er døde. Tilbage er de historiske dokumenter, gamle breve, dagbøger og så videre. Ifølge ham selv er alle de små detaljer helt afgørende for at skrive et ordentligt historisk værk, der bliver en helhed.

Buk-Swienty opsøger de historiske steder for at kunne leve sig ind i, hvordan begivenhederne fandt sted. En indlevelse, som er en helt basal for at kunne beskrive begivenhederne og personerne som deltog. Alt sammen for at give bøgerne en fortællende form.

Hovedværkerne

Bøgerne Slagtebænk Dybbøl og Dommedag Als er om krigen i 1864 og betragtes som hans gennembrud. En krig som fik afgørende betydning for Danmarks historie mange år frem. Begge bøger fik en meget fin modtagelse og Slagtebænk Dybbøl modtog flere priser. Bøgerne har inspireret DR til tv-serien 1864 instrueret af Ole Bornedal.

Næste hovedværk er om Kaptajn Wilhelm Dinesen, i dag mest kendt som Karen Blixens far. Han var en eventyrer, kriger, levemand og aristokrat. Han deltog i krigen 1864, som traumatiserede ham og formørkede hans sind i den grad, at han opsøgte og deltog i andre krige og risikable eventyr for hele tiden at opleve det adrenalinsus voldsomme begivenheder giver. Biografien følger Kaptajn Dinesen frem til hans selvmord som kun 49-årig.    

Historiske bøger der kan læses af alle

Tom Buk-Swienty er en af Danmarks betydeligste historiske forfattere, hvis værker kan læses af alle. Hans skrivestil er fortællende og rodfæstet i historiske fakta. Han giver læseren et dybtfølt indblik i begivenhedernes gang og de mennesker, der deltog. Lige fra den øverste til den laveste i rangordenen.  

17. august 2018

Bøger af samme forfatter