Forfatterportræt

Toni Morrison

Toni Morrison
Den røde tråd i Toni Morrisons forfatterskab er de sortes historie i USA. Hun fik i 1993 Nobelprisen i litteratur.

Toni Morrison blev født i 1931 i den amerikanske midtvest-stat Lorraine, Ohio. Hun voksede op med forældre, der begge dyrkede den afroamerikanske kultur gennem historiefortælling, sang og folkehistorier.

Faren havde i sin ungdom været vidne til, at mange af hans jævnaldrende blev hængt af Ku Klux Klan og at hans far mistede sin gård til en hvid svindler. Hans liv blev meget præget af de oplevelser. Tonis mor var mindre rabiat, men kunne finde på at sætte sig på de sæder i biografen, som var forbeholdt de hvide.

Liv og karriere

Toni Morrison havde gennem hele sin barndom og ungdom været en læsehest, hun kastede sig over de store hvide klassikere, især sydstatsforfatteren William Faulkner, som hun skrev speciale om. I starten af 1950’erne læste hun og tog eksaminer fra både Howard og Cornell Universitet. Senere underviste hun i engelsk på Howard Universitet.

Sidst i 1960’erne blev hun den første sorte kvindelige redaktør på et af de største forlag i USA. Desuden var hun professor på det anerkendte Princeton Universitet. Hun blev gift og fik to børn, ægteskabet holdt dog ikke og hun blev skilt i 1964.

Forfatterskab

Den røde tråd i Toni Morrisons forfatterskab er de sortes historie i USA. Hendes roman Salomons Sang, som udkom i 1977, fik stor national bevågenhed i USA. Salomons sang er en slægtsroman, der handler om den sorte familie Deads liv. Omdrejningspunktet er den forkælede rigmandssøn Malcolm Dead. På trods af at Malcolm er privilegeret, værdsætter han det ikke og giver sig ud på en rejse på jagt efter en guldskat. Rejsen fører ham tilbage til familiens fortid og til erkendelsen af hans egen identitet.

I bogen Jazz foregår handlingen i New York. Jazz beskriver de sortes forhold i begyndelsen af 1900-tallet, hvor også den første store protest fandt sted i 1911. Her gik 10.000 afroamerikanere ned gennem Fifth Avenue i New York, tavse og kun med lyden af trommer.

I 1988 vandt Toni Morrison Pulitzer prisen og American Book Award for bogen Elskede, som udkom i 1987 og senere blev filmatiseret. Slavekvinden Sethe dræber sit spædbarn, for at det ikke skal lide samme skæbne og ende som slave. Da Sethe senere flygter fra livet som slave opsøges hun af spøgelset Elskede, som også er det navn hun gav sit barn.

Som den første afroamerikanske forfatter modtog Toni Morrison i 1993 Nobelprisen i litteratur. Efter sigende er Toni Morrison en af den tidligere amerikanske præsident Barack Obamas yndlingsforfattere. Toni Morrison døde i 2019 i New York.

28. oktober 2019

Bøger af samme forfatter